Ove namirnice štete jetri, alkohol nije jedini

Nakon kože, jetra je drugi najveći organ ljudskog tijela

20.07.2023. 22:50
  • Podijeli:
alkohol-reuters.jpg

Funkcije ovog organa su brojne i neophodne za odvijanje različitih procesa u tijelu.

Na primjer, učestvuje u probavi, pomaže gušterači u regulaciji glukoze u krvi, uklanja toksine iz tijela, učestvuje u procesu sinteze vitamina i masti, zgrušnjavanju krvi. Uz ove, jetra ima i druge funkcije, piše "Gloria".

Kao i drugi organi, jetra isto tako može biti preopterećena. Masna jetra nastaje kao posljedica nakupljanja masti u jetri koja prelazi iznad pet posto ukupne težine jetrenog tkiva. Uzroci ovog stanja mogu biti:

lijekovi (kontracepcija i kortikosteroidi),
toksini (alkohol),
razni poremećaji metabolizma masti, debljina, dijabetes, upalne bolesti crijeva,
virusne bolesti (hepatitis C),
tetoviranje i piercing.
Dijagnoza ovog stanja potvrđuje se putem ultrazvuka ili CT-a. Lijek za oporavak masne jetre je promjena stila života koja uključuje: izbjegavanje alkohola i masne hrane te smanjenje tjelesne težine.

Uz nabrajano postoje i dodatni okidači.

Dodani šećeri

Slatkiši, gazirani sokovi i pekarski proizvodi mogu doprinijeti nakupljanju masti u jetri i dodatno pogoršati ovo stanje.

Zasićene masti

Konzumacija pretjeranih količina zasićenih masti koje se nalaze u mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i drugim proizvodima, može povećati sadržaj masti u jetri, odnosno aktivirati upalu.

Trans masti

Hrana koja sadrži trans masti poput grickalica i pržene hrane takođe mogu pogoršati stanje.

Kukuruzni sirup s puno fruktoze

Ovaj sirup obično možemo naći u zaslađenim pićima, prerađenoj hrani i slatkišima.

Njegova pretjerana konzumacija takođe može potaknuti razvoj masne jetre.

Prerađeno meso

Česta konzumacija prerađenog mesa kao što su hrenovke i kobasice povezana je s razvojem masne jetre zbog visokog udjela zasićenih masti i natrija kojima obiluju ovi proizvodi.

Rafinirane žitarice

Bijeli hljeb, riža, rafinirane žitarice - zbog svog siromašnog udjela vlakna, konzumacija ovih namirnica dovodi do porasta šećera u krvi.

Posljedično tome može doći do bolesti masne jetre.

Visokokalorična hrana

Česta konzumacija brze hrane koja obiluje nezdravim mastima, dodanim šećerima i praznim kalorijama može biti okidač za razvoj debljine, potom i masne jetre.

Gazirana pića

Konzumacija ovih proizvoda je povezana s rizikom nastanka masne jetre jer potiču nakupljanje masti i sadrže visok udio šećera.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()