Virus majmunskih boginja više ne predstavlja globalnu opasnost

WHO-u je prijavljeno 87.000 slučajeva zaraze i 140 smrtnih slučajeva iz 111 zemalja zbog virusa majmunskih boginja

11.05.2023. 19:14
  • Podijeli:
majmunske-boginje-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavio je u četvrtak da je virus majmunskih boginja okončan kao javnozdravstvena hitna situacija od međunarodnog značaja, javlja Anadolija.

Podsjetivši da je u julu 2022. godine proglasio "javnozdravstvenu opasnost od međunarodnog značaja" zbog virusa majmunskih boginja koji se brzo širio svijetom, Ghebreyesus je rekao:

"WHO-u je prijavljeno 87.000 slučajeva zaraze i 140 smrtnih slučajeva iz 111 zemalja zbog virusa majmunskih boginja."

Ghebreyesus je naveo da je u posljednja tri mjeseca bilo 90 posto manje slučajeva virusa majmunskih boginja u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

"Povjerenstvo me obavijestilo da virus majmunskih boginja u više zemalja više ne predstavlja hitan javnozdravstveni problem od međunarodne važnosti. Prihvatio sam ovaj savjet i sa zadovoljstvom mogu objaviti da virus majmunskih boginja više nije globalna zdravstvena opasnost. No, kao i kod pandemije COVID-19, to ne znači da je bolest gotova", upozorio je Ghebreyesus.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()