Većina ministara išla na privatne fakultete

Gotovo četvrtina ministara iz Sunakove vlade, odnosno 23 odsto, išlo je u škole opšteg obrazovanja, dok je 10 odsto išlo u gimnaziju

27.10.2022. 08:11
  • Podijeli:
britanija-sankcije-rusija-reuters.jpg Foto: Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak nastavio je sa trendom koji je uspostavio na toj funkciji bivši premijer Boris Johanson i većinu ministarskih mjesta popunio je ljudima koji su obrazovanje stekli na privatnim fakultetima, rezultati su novih analiza.

Prema podacima humanitarne organizacije "Saton trast", oko 65 odsto članova nove vlade išlo je u privatne ili nezavisne škole, uključujući i Sunaka, koji je išao na koledž Vinčester, prenosi britanska novinska agencija PA.

Proporcija privatno obrazovanih ministara slična je vladi na čijem je čelu bila bivši premijer Liz Tras ili 68 odsto dok je u prvoj administraciji Borisa DŽonsona bilo 64 odsto, ali je to mnogo više od vlasti sa Terezom Mej gdje je 30 odsto ministara išlo na privatne fakultete.

Broj privatno obrazovanih ministara mnogo je veći od sastava vlade Dejvida Kamerona, gdje je bilo 50 odsto, kao i u slučaju vlada Tonija Blera i Gordona Brauna, gdje je taj procenat iznosio 32 odsto.

Gotovo četvrtina ministara iz Sunakove vlade, odnosno 23 odsto, išlo je u škole opšteg obrazovanja, dok je 10 odsto išlo u gimnaziju ili škole za čiji je ulazak potrebno ostvariti određene rezultate u ranijem obrazovanju.

Među onima koji su išli u škole opšteg obrazovanja je lider Predstavničkog doma Parlamenta Velike Britanije Peni Mordont, ministar saobraćaja Mark Harper i ministar obrazovanja DŽilijan Kigen.

Sunak je nastavio i tradiciju gotovo svakog premijera Britanije nakon Drugog svjetskog rata jer je studirao na Univerzitetu u Oksfordu. Jedini izuzetak je Gordon Braun, koji je pohađao Univerzitet u Edinburgu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()