Varhelyi zaboravio isključiti mikrofon: Čulo se kako parlamentarce naziva idiotima!

Nakon sastanka, Demokratska koalicija objavila je saopćenje u kojem traži Varhelyijevu ostavku

15.02.2023. 10:22
  • Podijeli:
profimedia-0672920613-oliver-varhelyi-oliver-varhelji.jpg Foto: Profimedia

Mikrofon mađarskog komesara EU-a Olivera Varhelyija ostao je uključen tokom zasjedanja Evropskog parlamenta u utorak, pa su ga svi mogli čuti kako na mađarskom, nakon jednog od odgovora europralamentarcima, kaže "koliko ima još idiota".

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje odgovarao je na pitanja zastupnika Evropskog parlamenta u vezi s proširenjem Evropske unije na zapadni Balkan.

Varhelyi je odgovorio na pitanje hrvatskog europarlamentarca Tomislava Sokola, a nakon što je sjeo, zaboravio je isključiti mikrofon i na mađarskom rekao: "Koliko još idiota ima?", vjerovatno misleći na ostale europarlamentarce, pišu mađarski mediji.

Nakon sastanka, Demokratska koalicija objavila je saopćenje u kojem traži Varhelyijevu ostavku, a ako odbije da je podnese, navode da očekuju da ga predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen odmah smijeni.

Dodali su da će o slučaju biti obaviješteni i predsjednik Evropskog parlamenta i Evropske komisije, piše Telex.hu.

O ovom skandalu se oglasila i Tineke Strik, zastupnica u Evropskom parlamentu.

"Bila sam jedan od onih idiota koji su tražili od komesara Varhelyija da sankcioniše Dodikovo (Milorad, predsjednik RS-a i SNSD-a) slaganje sa Putinom (Vladimirom, predsjednikom Rusije)", između ostalog je napisala na svom Twitter nalogu.

Dodala je da je Parlament prošle godine pozvao na istragu o funkcionisanju Varhelyija.

"Krajnje je vrijeme da to sami preuzmemo", istakla je Strik.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()