Šta se dešava s Venecijom?

Stručnjaci navode da je potrebno najmanje 50 dana kišnog perioda da bi se situacija normalizovala

22.02.2023. 21:32
  • Podijeli:

Italijanski drevni grad Venecija ovih dana ne liči na sebe. Naime, njegovi prepoznatljivi kanali su praktično suvi, a gondole umjesto da plutanu na vodi, nasukane su na dno kanala, okružene miljem.

Sedmice bez zimskih padavina izazvale su zabrinutost da bi se Italija mogla suočiti sa još jednom sušom, nakon one od prošlog ljeta. Razloga za strah ima, s obzirom da se Venecija obično bori sa poplavama. Međutim, neobično niska plima onemogućila je funkcionisanje prepoznatljivim kanalima.

Glavni razlog za to je kažu naučnici, manjak sniježnih padavina na Alpima, koji je za razliku od ranije prepolovljen. Stručnjaci kao problem navode kombinaciju većeg broja faktora od nedostatka kiše, polje visokog pritiska nad Evropom zadnjih 15 dana, morske struje, punog mjeseca i drugo.

Talijanske rijeke i jezera, uključujući i najdužu rijeku Po kao i nivo jezera Garda na sjeveru Italije opali su na rekordno nizak nivo, zbog visokih temepratura koje su odlika za kasno proljeće, što dodatno utiču na lošu situaciju. Svi oni koji žele da posjete ostrvo San Biagio, zbog suše na jezeru, sada to mogu učiniti pješice.

Stručnjaci navode da je potrebno najmanje 50 dana kišnog perioda da bi se situacija normalizovala. Sudeći prema prognozama za naredni period prijeko potrebne padavine, uključujući i snijeg na Alpima, pomoći će Veneciji da dobije ovu bitku sa sušom. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()