Peking osporava prava Tokija na ostrva

Oblast na koju polažu pravo Kina i Japan već dugo je sporna u bilateralnim odnosima

16.03.2023. 00:20
  • Podijeli:
tokio-anadolija.jpg

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova osporilo je polaganje prava Japana na sporne vode u Istočnokineskom moru, nazivajući taj poziv "ozbiljnim kršenjem" kineskog suvereniteta.

"Kineska Obalska straža izvršila je svoju dužnost u skladu sa zakonom i to je legitimna mjera za očuvanje suvereniteta Kine", saopštio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

On je komentarima odgovorio japanskoj Obalskoj straži koja je saopštila da su brodovi kineske Obalske straže narušile teritorijalne vode Japana oko spornih ostrva u Istočnokineskom moru.

Oblast na koju polažu pravo Kina i Japan već dugo je sporna u bilateralnim odnosima. Kina ostrva naziva Diaoju, a Japan Senkaku.

Kineska Obalska straža saopštila je juče da su ušli u vode oko spornih ostrva u Istočnokineskom moru kako bi se suprostavili, kako se navodi, upadu japanskih plovila u teritorijalne vode Kine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()