Najgore tek stiže: Razoren grad na Floridi, olujni val od 5 metara

Agencije navode da ima stradalih u uraganu

30.08.2023. 21:06
  • Podijeli:
uragan idalia florida reuters-64ef921dd304e.webp Foto: Reuters

Opasni uragan Idalia kategorije snage 3 (od maksimalnih 5) stigao je na područje Floride, s vjetrovima koji pušu oko 200 km/h. Idalia je treći uragan na Floridi u posljednjih godinu dana, nakon uragana Ian u septembru 2022. i uragana Nicole u oktobru 2022. U međuvremenu je oslabio na kategoriju 1.

Već sada je više od 360.000 domova u Floridi i Georgiji bez struje

Također je izdano upozorenje za tornado za gotovo 12 miliona ljudi širom centralne i sjeverne Floride i jugoistočne Georgije. Stanovnici su upozoreni da ozbiljno shvate situaciju jer će doći trenutak kada hitne službe više neće moći pružiti pomoć. Već su zabilježeni problemi s pristupom nekim evakuiranim područjima.

Anthony White nalazi se u Perryju na Floridi. Za Guardian izvještava:

Mali, historijski grad s nešto više od 7000 stanovnika je razoren. Mnogi su se stanovnici evakuirali, posebno nakon što je objavljeno da će se neka hitna skloništa u regiji morati zatvoriti jer čak ni ona možda neće moći izdržati udar oluje. Približavajući se Tallahasseeju, glavnom gradu države, odakle sam otišao u utorak navečer na nagovor rodbine, sve je više ulica i autocesta bilo blokirano srušenim stablima na prilazu Perryju.

Posvuda su srušeni električni vodovi i nagnuti stupovi, poplavne vode u nekim dijelovima, a drveće je blokiralo čak nekoliko traka s obje strane četverotračne autoceste, prisiljavajući ljude da voze sredinom. 

Patrola autocesta Floride izvijestila je da su dvije osobe poginule u saobraćajnih nesrećama tokom oluje.

Guverner DeSantis kaže da bi broj mrtvih mogao rasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()