Ljudmila Navaljni: Aleksej je bio 'živ, zdrav i sretan' u ponedjeljak

Na televizijskom ekranu, Navaljni je prikazan kako viri kroz prozor s rešetkama, smijući se i zbijajući šale o iscrpljivanju sredstava i sudijskim platama

16.02.2024. 20:50
  • Podijeli:
Tan2023-03-1318230988_7 Aleksej Navaljni AP PhotoAlexander Zemlianichenko-643665165235e.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ruske novine Novaja gazeta citirale su u petak riječi majke ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog da je njen sin bio „živ, zdrav i sretan“ kada ga je posljednji put vidjela 12. februara. 

Novaja gazeta je javila da je Ljudmila Navaljnaja napisala na Facebobku u petak:

"Ne želim da čujem bilo kakvo saučešće. Vidjeli smo ga u zatvoru 12. februara, na sastanku. Bio je živ, zdrav i sretan".

Na televizijskom ekranu, Navaljni je prikazan kako viri kroz prozor s rešetkama, smijući se i zbijajući šale o iscrpljivanju sredstava i sudijskim platama.

Taj 47-godišnjak izgledao je dobro i veselo dok je u četvrtak svjedočio putem videolinka. Kamera se udaljila i pokazala sudske službenike kako se smješkaju skupa s njim, uživajući u šalama.

Dan kasnije, ruska zatvorska služba saopćila je da je umro nakon što se srušio i izgubio svijest u kaznenoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga gdje je služio dugačku zatvorsku kaznu.

Čovjek koji je bio daleko najpoznatiji ruski opozicioni čelnik postao je slavan prije više od decenije, ismijavanjem elitne klase oko predsjednika Vladimira Putina.

Njegov zaštitni znak humora ponovo se pojavio u četvrtak kada se posljednji put pojavio, obučen u crnu zatvorsku uniformu.

"Časni sude, poslat ću vam broj svog ličnog računa da svoje ogromne plate kao savezne sudije iskoristite da '"zagrijete" moj lični račun, jer mi ponestaje novca", rekao je.

Internetska medijska kuća SOTA javila je da je sjednica suda sazvana nakon "svađe" sa zatvorskim službenikom koji je pokušao da oduzme olovku Navaljnom.

Navaljni je kasnije u četvrtak napisao da je dobio 15 dana u samici.

Otkada je prvi put zatvoren u januaru 2021., Navaljni je bio u u vab samice, koja se često koristi za kažnjavanje prekršilaca pravila u ruskom zatvorskom sistemu.

Nakon saslušanja, Navaljni se oglasio na društvenim mrežama.

"Zatvor na Jamalu odlučio je oboriti Vladimirov rekord u ulagivanju i udovoljavanju moskovskim vlastima. Upravo su mi dali 15 dana u samici", napisao je on na društvenoj mreži X, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()