Kim Jong-un pozvao na promjenu ustava kako bi Južna Koreja za njih postala "neprijateljska država No1"

U govoru u vrhovnoj narodnoj skupštini - sjevernokorejskom parlamentu - Kim je rekao da više ne vjeruje da je ujedinjenje moguće i optužio je Južnu Koreju da pokušava da podstakne promjenu režim

16.01.2024. 07:14
  • Podijeli:
sjeverna_koreja - rueters-1664358119039.webp Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un pozvao je na promjenu ustava kako bi se Južna Koreja identifikovala kao "neprijateljska država broj jedan", čime bi se u konačnici okončala posvećenost režima ujedinjenju Korejskog poluostrva.

U govoru u vrhovnoj narodnoj skupštini - sjevernokorejskom parlamentu - Kim je rekao da više ne vjeruje da je ujedinjenje moguće i optužio je Južnu Koreju da pokušava da podstakne promjenu režima i promoviše ujedinjenje prikrivenim putem.

Kao još jedan znak brzog pogoršanja veza između dvije Koreje, koje su okončale njihov rat 1950-53 primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom - Kim je rekao: "Ne želimo rat, ali nemamo namjeru da ga izbjegnemo."

Državna novinska agencija KCNA saopćila je danas da će Sjeverna Koreja zatvoriti tri agencije koje nadgledaju ujedinjenje i međukorejski turizam: Komitet za mirno ujedinjenje, Nacionalni biro za ekonomsku saradnju i Međunarodnu turističku administraciju Mount Kumgang.

"Dve najneprijateljskije države, koje su u ratu, sada su u akutnoj konfrontaciji na Korejskom poluostrvu. Ponovno ujedinjenje Koreje nikada ne može biti postignuto sa Republikom Korejom (službeni naziv Južne Koreje)", navodi se u odluci koju je usvojila skupština, prenosi KCNA, a o čemu piše i Guardian.

Kimovi komentari su odmah izazvali osudu južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola, koji je optužio Pjongjang da je "antinacionalan" u etiketiranju Južne Koreje kao neprijateljske zemlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()