Izrelska vojska predala inkubatore, hranu za bebe i lijekove bolnici "Al Šifa"

Izraelska vojska saopštila je ranije da je pokrenula veliku operaciju protiv bolnice "Al Šifa" na sjeveru Gaze, jer Hamas koristi ovu ustanovu za vojne ciljeve

15.11.2023. 09:28
  • Podijeli:
gaza bolnica reuters-652fe3f836ef9.webp Foto: Reuters

Izraelska vojska predala je inkubatore, hranu za bebe i lijekove bolnici "Al Šifa" u Pojasu Gaze, saopštila je izraelska vojska.

"Možemo da potvrdimo da su inkubatori, hrana za bebe i medicinska oprema i lijekovi koje je donijela izraelska vojska predati bolnici. Naši medicinski timovi i vojnici koji govore arapski jezik su na terenu kako bi osigurali da pomoć dođe do onih kojima je potrebna", napisala je izraelska vojska na platformi "Telegram", prenosi Srna.

Vojna operacija

Izraelska vojska saopštila je ranije da je pokrenula veliku operaciju protiv bolnice "Al Šifa" na sjeveru Gaze, jer Hamas koristi ovu ustanovu za vojne ciljeve.

Vojska je saopštila da provodi "ciljanu i preciznu operaciju" protiv boraca Hamasa u bolnici "Al Šifa", optužujući tu grupu da koristi civile kao živi štit.

"Posljednjih sedmica vojska je u više navrata upozorila da Hamas stalno koristi bolnicu čime ugrožava njen zaštićeni status bolnice prema međunarodnom pravu", saopštila je vojska.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je ranije da vojska smatra ovu bolnicu legitimnim vojnim ciljem ističući da palestinske snage u bolnici imaju svoj komandni centar, odnosno u tunelima ispod same ustanove.

Hamas

"Izraelska vojska upala je u bolnicu "Al Šifa" u Pojasu Gaze i apelovala na borce Hamasa da se predaju", javlja Bi-Bi-Si.

Hamas je saopštio da je upad izraelske vojske u bolnicu "ratni, moralni i zločin protiv čovječnosti".

U saopštenju Hamasa navodi se da je u bolnici oko 9.000 pacijenata, medicinskog osoblja i civila raseljenih zbog ratnih sukoba, kao i da je vojska upala tokom noći.

Vođa Hamasa Izat al-Rišk rekao je da je Izrael napao civilnu instituciju, a ne vojni objekat.

Hamas je ranije saopštio da je za ovaj napad kriv američki predsjednik DŽozef Bajden.

I Izrael i SAD tvrde da Hamas ima komandnu bazu u bolnici "Al Šifa".

Doktor Munir al-Burš, iz Ministarstva zdravlja u Gazi, rekao je televiziji "Al džazira" da su izraelske snage upale u zapadno krilo bolničkog kompleksa.

Portparol Ministarstva zdravlja Gaze rekao je kasnije da je okupaciona vojska ušla u podrume bolničkog kompleksa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()