Huti povećali učinkovitost napada na brodove u Crvenom moru, jedan brod onesposobljen

Sve više pogodaka

15.06.2024. 16:20
  • Podijeli:
huti, napad huta na teretni brod true confidence, 6 mart 2024 - foto Reuters-65e975de45e4d.webp Foto: Reuters

Posada broda u grčkom vlasništvu oštećenog u napadu jemenskih Huta je evakuisana, a napušteni brod plovi Crvenim morem, prema pomorskim trgovačkim operacijama Velike Britanije (UKMTO).

Jedan član posade s Tutora, broda za prijevoz uglja pod zastavom Liberije, i dalje je nestao, rekli su filipinski dužnosnici, nakon što je napad u blizini jemenske luke Hodeidah u srijedu izazvao ozbiljne poplave i štetu na strojarnici, ostavljajući brod nesposobnim za manevriranje.

Huti su preuzeli odgovornost za raketni napad na Tutor i još jedno plovilo, Verbena, u Adenskom zaljevu proteklih dana. Njihovi napadi također su oštetili dva druga broda u prošloj sedmici "označavajući značajno povećanje učinkovitosti", rekla je britanska zaštitarska tvrtka Ambrey.
Huti su od novembra u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu, u znak, kako kažu, solidarnosti s Palestincima u ratu u Gazi. Potopili su jedan brod, zaplijenili drugo plovilo i ubili tri pomorca u odvojenim napadima.

"Ova situacija se ne može nastaviti", rekao je glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije Arsenio Dominguez u izjavi.

Tutorova 22 člana posade većinom su Filipinci, rekao je tajnik filipinskog Odjela za radnike migrante Hans Cacdac na konferenciji u Manili.

Filipinski predsjednik, Ferdinand Marcos Jr, rekao je da vlasti zemlje koordiniraju s UKMTO-om kako bi odvezli članove posade u Djibouti i vratili ih kući.

Vjeruje se da je nestali član posade zarobljen u strojarnici, rekli su pomorski izvori.

Upravitelj broda sa sjedištem u Ateni, Evalend Shipping, nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Tsavliris Salvage Group dodijeljena je tegljenju broda koji je prevozio 80.000 tona uglja, rekao je novinskoj agenciji izvor upućen u stvar. Projekt bi uključivao dva plovila. Očekuje se da prvi stigne u Tutor u ponedjeljak ujutro, a drugi u utorak navečer.

Kampanja Huta u zraku i moru poremetila je globalni transport, uzrokujući kašnjenja i troškove koji se slijevaju kroz lance opskrbe. Najmanje 65 zemalja i velikih energetskih i brodarskih tvrtki – uključujući Shell, BP, Maersk i Cosco – pogođeno je, prema izvještaju američke obavještajne službe.

Među najznačajnijim napadima Huta su u novembru upali i oteli prijevozno sredstvo, Galaxy Leader, koje su kasnije otvorili kao turističku atrakciju u propagandne svrhe.

U martu je brod za rasuti teret Rubymar, koji je prevozio tisuće tona gnojiva, potonuo u Crvenom moru nakon što mu je trup oštećen u raketnom napadu Houthia.

Intercargo, koji zastupa vlasnike brodova za prijevoz suhog tereta, pozvao je države da poboljšaju pomorsku sigurnost u tom području.

“Zahtijevamo da sve uključene strane prestanu s namjernim i ciljanim napadima na nedužne pomorce s trenutnim učinkom”, stoji u saopćenju.

Huti su kampanju pokrenuli nakon izraelskog napada na Pojas Gaze i bila je fokusriana na brodove koji imaju veze sa Izraelom ili plove ka Izraelu.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()