Europol: U Španiji i Italiji uhapšeno 78 osoba osumnjičenih za veliku trgovinu kanabisom

Europol je saopštio da je 58 uhapšenih u Italiji, a 20 u Španiji

26.10.2023. 18:41
  • Podijeli:
europol_hapšenja_anadolija 1-653a8953232bd.webp Foto: Anadolija

Italijanske i španske vlasti razbile su kriminalni lanac osumnjičen za trgovinu kanabisom u Evropi, objavio je Europol u četvrtak, javlja Anadolija.

U opsežnoj akciji uhapšeno je 78 osoba optuženih da su povezani s više od šest tona presretnutih pošiljki hašiša i marihuane u Evropskoj uniji (EU) tokom proteklih godina.

Europol je saopštio da je 58 uhapšenih u Italiji, a 20 u Španiji. U policijskoj operaciji pretreseno je 25 kuća u Španiji i 89 u Italiji, a zaplijenjeno je 327 kilograma hašiša, 33 kilograma marihuane, te oružje, elektronska oprema, dokumenti i imovina u vrijednosti od 845.000 evra.

"Kriminalna mreža je već bila pogođena u novembru 2022. godine, kada je Europol podržao koordinisanu akciju koja je dovela do hapšenja 36 osumnjičenih albanskih, italijanskih i španskih državljana u Italiji", saopštila je agencija za provođenje zakona EU.

Između 2019. i 2021. godine, italijanske i španske vlasti zaplijenile su više od šest tona kanabisa i hašiša, kao i dopune za elektronske cigarete na bazi kanabinoida.

Osumnjičeni su koristili šifrovane komunikacione platforme Sky ECC i Encrochat za koordinaciju logistike.

Europol je dodao da su marokanski državljani u Španiji dostavljali drogu u tu zemlji i različitim distributerima u Italiji.

"Različiti akteri su olakšali ukupni proces snabdijevanja i logističke mreže od nabavke, skladištenja, transporta i distribucije do pranja novca", naveli su iz Europola.

Plaćanja za pošiljke droge bila su organizovana preko neformalnog bankarskog sistema sličnog "havala" sistemu, poznatom kao Fei-Ch'ien, što je podzemni bankarski sistem kojim upravljaju uglavnom kineski državljani, koji omogućava prenos gotovine iz jedne zemlje u drugu preko mreže pouzdanih kancelarija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()