Dramatične snimke s Floride, sve je pod vodom: "Situacija je ekstremno opasna"

Stotine hiljada stanovnika ostalo bez struje

30.08.2023. 16:20
  • Podijeli:
florida oluja reuters-64ef4b38ec3b5.webp Foto: Reuters

Opasni uragan Idalia kategorije snage 3 (od maksimalnih 5) stigao je na područje Floride, s vjetrovima koji pušu oko 200 km/h. Idalia je treći uragan na Floridi u posljednjih godinu dana, nakon uragana Ian u septembru 2022. i uragana Nicole u oktobru 2022. U međuvremenu je oslabio na kategoriju 2.

Idalia je munjevito ojačala u posljednja 24 sata. Očekuje se da će donijeti značajne olujne udare te izazvati podizanje mora između 1.2 i 1.5 metara u zaljevu Tampa Bay. Već sada je više od 230.000 stanovnika Floride bez struje, piše CNN.

Također je izdano upozorenje za tornado za gotovo 12 miliona ljudi širom centralne i sjeverne Floride i jugoistočne Georgije. Stanovnici su upozoreni da ozbiljno shvate situaciju jer će doći trenutak kada hitne službe više neće moći pružiti pomoć. Već su zabilježeni problemi s pristupom nekim evakuiranim područjima.

Guverner Floride Ron DeSantis upozorio je na katastrofalan učinak oluje dok je pozivao stanovnike koji nisu poslušali naredbe za evakuaciju. Uvjeti koji se brzo pogoršavaju, rekao je na tiskovnoj konferenciji, učinit će preopasnim da hitne ekipe reagiraju. 

"Nemojte riskirati svoj život čineći bilo kakvu glupost u ovom trenutku", rekao je.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()