Četiri miliona Ukrajinaca izbjegli su u EU: Više od pola nalazi ih se u dvije zemlje

Njemačka, Poljska i Češka domaćini su najvećem broju ukrajinskih izbjeglica

07.07.2023. 17:02
  • Podijeli:
ukrajina-izbjeglice-reuters.jpg

Više od polovine od četiri miliona ukrajinskih izbjeglica kojima je odobrena zaštita u Evropskoj uniji (EU) živi u Njemačkoj i Poljskoj, objavila je u petak statistička kancelarija EU Eurostat.

"Više od četiri miliona državljana koji nisu iz EU koji su pobjegli iz Ukrajine kao posljedica ruske invazije 24. februara 2022. godine imali su status privremene zaštite u zemljama EU", navodi se u saopštenju Eurostata, pozivajući se na najnovije podatke prikupljene 31. maja.

Njemačka, Poljska i Češka domaćini su najvećem broju ukrajinskih izbjeglica, javlja Anadolija.

Berlin je pružio zaštitu za više od 1,1 milion ljudi, što predstavlja 28 posto svih ukrajinskih izbjeglica, dok ih više od 991.000 živi u Poljskoj, a 340.000 u Češkoj.

U odnosu na april, broj Ukrajinaca kojima je odobrena privremena zaštita povećan je za 54.300 ili 1,4 posto.

Žene od 35 do 65 godina sa 46,6 posto najbrojnije su od svih kategorija ukrajinskih izbjeglica u EU, dok su druga najveća grupa djeca kojih je 34,6 posto od ukupnog broja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()