Britanska administracija raspisaće parlamentarne izbore u Sjevernoj Irskoj

Sjeverna Irska je bez funkcionalnih vlasti od februara

28.10.2022. 12:43
  • Podijeli:
zastava_velika britanija_profimedia 1-1664556352117.webp Foto: Profimedia

Britanska administracija raspisaće parlamentarne izbore u Sjevernoj Irskoj u sklopu napora da se otkloni politički zastoj u toj provinciji.

"Izbori će biti raspisani", rekla je britanski ministar ekologije Tereza Kofi.

Sjeverna Irska je bez funkcionalnih vlasti od februara kada se probritanska Demokratska unionistička partija (DUP) odbila da uđe u koaliciju u Sjevernoj Irskoj nakon izbora održanih u maju na kojima je prvi put najviše glasova osvojio rivalski Šin Fejn.

DUP ističe da neće ući u koaliciju dok ne budu riješene njihove zabrinutosti oko trgovinskih dogovora nakon Bregzita za region kao što je to navedeno u Protokolu za Sjevernu Irsku.

Brisel je saopštio da je postignuta saglasnost oko određenih provjera trgovine između Britanije i Sjeverne Irske i da je potrebno zaštititi jedinstveno tržište bloka pošto je nepraktično održavati kopnenu granicu sa članicom Unije Irskom.

DUP insistira da ne bi trebalo biti restrikcija trgovine između Sjeverne Irske i ostatka Britanije.

Ministar odgovoran za Sjevernu Irsku Kris Hiton-Hari još nije zvanično objavio izbore koji bi mogli biti održani u narednih 12 sedmica. Lokalni mediji pominju 15. decembar kao najvjerovatniji datum glasanja. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()