Britanija: Ako rat nastavi ovim tempom, Rusi će do 2025. imati više od 500.000 žrtava

Rusiji će vjerovatno trebati pet do 10 godina da obnovi jako dobro uvježbane i iskusne vojne jedinice, smatraju britanski obavještajci

30.12.2023. 16:32
  • Podijeli:
rusija_mobilizacija_anadolija 1-1663677561043.webp Foto: Anadolija

Rusija će imati više od pola miliona ubijenih ili povrijeđenih vojnika u Ukrajini do 2025. ako se situacija bude odvijala sadašnjim tempom, procijenila je Velika Britanija. Prosječan broj poginulih i ranjenih porastao je za gotovo 300 na dan tokom 2023. u odnosu prema 2022., po podacima britanske vojno-obavještajne službe objavljenima u subotu.

Po novim podacima, to povećanje "gotovo sigurno" održava degradaciju ruskih snaga i njihovu tranziciju na "manje kvalitetnu, više brojnu masovnu vojsku od djelomične mobilizacije rezervista u septembru 2022."

Rusiji će vjerovatno trebati pet do 10 godina da obnovi jako dobro uvježbane i iskusne vojne jedinice, smatraju britanski obavještajci.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps uporedio je te podatke s devetogodišnjim sovjetsko-afganistanskim ratom u kojem je Rusija imala 70.000 žrtava.

U "besmislenom ratu" ruskog predsjednika Vladimira Putina, "ako broj žrtava nastavi rasti sadašnjim tempom cijele iduće godine, do 2025. Rusija će imati više od pola miliona poginulih i povrijeđenih vojnika u tri godine rata", napisao je ministar na X-u, bivšem Twitteru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()