Vučić: Francusko-njemački plan postao novi pregovarački okvir

"Ako ne prihvatimo plan suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim mjerama koje će nanijeti štetu Srbiji"

23.01.2023. 20:36
  • Podijeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug Sava Radovanović-63cedebdbd164.webp Foto: Tanjug / Sava Radovanović

U francusko-njemačkom planu nema ništa čime bismo bili oduševljeni, izjavio je predsjednik Srbije Aleksadar Vučić na početku svog večerašnjeg obraćanja javnosti, posvećenog razgovorima sa međunarodnom petorkom zapadnih izaslanika koji su se održali prošlog petka.

On je istakao da Srbija mora da traži kompromisno rješenje za rješenje pitanja Kosova i Metohije, jer iako "nismo mi birali Kurtija" ali moramo sa svima da razgovaramo. Priština traži sukob da bi Srbija ušla u sukob sa NATO i da bi izbjegla formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, konstatovao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da je predloženi francusko-njemački plan postao novi pregovarački okvir za Srbiju, dodajući da nema napretka Srbije u Evropi ako ne sarađujemo po tome pitanju.

"U razgovoru sa petorkom u drugoj rečenici mi je rečeno da moramo da prihvatitimo plan koji je postao novi pregovarački okvir, ako ga ne prihvatitimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim mjerama koje će nanijeti štetu Srbiji, to je ponovljeno tri puta u razgovoru i svaki put sam snažno reagovao", istakao je predsjednik Srbije.

On je rekao da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim prije 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale KiM.

Dodao je da su te zemlje glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova.

"Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN", rekao je on.

Tako je taj plan, ne zvanično, ali de fakto postao novi pregovarački okvir, istakao je on.

"Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju", rekao je Vučić.

On je dodao i da Priština traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, a kako bi izbjegla formiranje ZSO.

"Ljudi su hapšeni ni zbog čega, zbog sanitetske opreme, pucano je na djecu zbog badnjaka, zapad je skočio jer je Rada Trajković sjedela na klupici dva sata, a ne jer je Delević izrešetan ili napadnuta djeca. Moramo da razumijemo da su oni osudili Srbiju za barikade, a nisu htjeli da čuju zašto su to uradili. Mi smo za to krivi, a ne šikaniranje i napadi na Srbe, oduzimanje prava Srbima. To je njihova vizura", rekao je Vučić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()