Situacija na Kosovu* jutros mirna: Blinken pozvao na hitnu deeskalaciju sukoba

Tokom jučerašnjeg dana vojnici su bili oko zgrada opština, a iako je bilo obećano od strane KFOR-a, da će policija Kosova* povući u utorak do 15 sati, to se nije dogodilo

31.05.2023. 07:27
  • Podijeli:
Kosovo Tanjug DOPISNIŠTVO KIM-6475d60990cb0.webp Foto: Tanjug/DOPISNIŠTVO KIM

Noć između utorka i srijede na sjeveru Kosova* prošla je mirno, ali se očekuje da će se Srbi i danas okupiti u velikom broju, s obzirom na to da nisu pušteni ljudi koji su uhapšeni tokom sukoba koji su izbili u ponedjeljak između okupljenih, KFOR-a i kosovske policije.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni dio Mitrovice.

Tokom jučerašnjeg dana vojnici su bili oko zgrada opština, a iako je bilo obećano od strane KFOR-a, da će policija Kosova* povući u utorak do 15 sati, to se nije dogodilo.

Tokom dana bilo je pojačano prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta opština sa srpskom većinom na sjeveru pokrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je jučer da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo*, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Američki državni sekretar Antony Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na sjeveru pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije.

Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mjere za deeskalaciju tenzija.

"Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbijede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz okoline", naveo je Blinken u saopštenju State Departmenta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()