U BiH stigao "otac Dejtonskog mirovnog sporazuma": Ko šta od njega očekuje?

Čovjek koji je u State Departmentu inače zadužen za evropska i euroazijska pitanja

01.02.2024. 21:00
  • Podijeli:

Zagrijavanje je ovo, čini se pred sutrašnje susrete sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, James O'Brienom. Tokom trodnevne posjete, kako je najavljeno, sa njim će razgovarati brojni domaći ali i međunarodni zvaničnici.

Ko šta od njega očekuje, i kako se u BiH gleda na njegovu posjetu?

Čovjek koji je u State Departmentu inače zadužen za evropska i euroazijska pitanja, bh. javnosti poznat je kao "otac Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Stoga će njegova posjeta, kako je navedeno na zvaničnoj stranici State Departmenta, naglasiti snažno partnerstvo između SAD-a i BiH i potvrditi američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje.

Tokom boravka u Sarajevu, pomoćnik državnog sekretara O'Brien sastat će se s visokim vladinim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji tako i Republike Srpske.

Američka politika prema BiH promijenila se posljednjih godina za 180 stepeni. Davala se podrška Kristijanu Šmitu kada je direktno rušio Dejtonski sporazum, A O'Brien dolazi da politiku SAD-a vrati na nekadašnje postavke, mišljenja je Zlatko Hadžidedić.

"A to je da se uopšte ne razgovara o promjenama granica, o nekakvim novim državama itd. a mi smo u zadnje dvije godine vidjeli da je to postala glavna tema u BiH, kao da SAD nikada nisu ni stajale iza Dejtonskog sporazuma", kaže Zlatko Hadžidedić, profesor politologije i ekspert za međunarodne odnose.

I dobro je da dolazi upravo neko ko zna šta piše u Dejtonskom sporazumu, poručuju zvaničnici iz Republike Srpske.

"Mi pozivamo, kao i uvijek, na striktnu primjenu u cijelini tog sporazuma i u tom smislu je dobro došao svako ko će zajedno sa nama taj sporazum i tumačiti i primijeniti, onako kako piše", ističe Snežana Novaković - Bursać, SNSD.

"Želim da vjerujem da je došao da podrži to, ustavni kapacitet BiH, ustavne nadležnosti BiH i Republike Srpske i FBiH, i da je došao da zajedno sa nama iz RS pozove na poštovanje Dejtonskog sporazuma, na poštovanje ustavnog poretka, na poštovanje činjenice da nikakav visoki predstavnik a pogotovo onaj koji nema mandat i nema legitimitet nema nikakvu ustavnu mogućnost da u BiH donosi bilo kakve odluke", poručio je Radovan Kovačević, SNSD.

A ima u planu O’Brien i da se sastane sa Kristijanom Šmitom. Jedan od Obrienovih ciljeva, smatraju zvaničnici iz Federacije, trebao bi biti i unaprijediti odnose unutar zemlje, koje je narušila, tvrde, upravo međunarodna zajednica projektom instaliranja vlasti u Federaciji.

"I ono što se može očekivati jeste da oni budu toga svjesni i da se nakon toga razgovara u širem formatu i sa predstavncima pozicionih i opozicionih stranaka kako bi se unaprijedili odnosi u BiH i provele potrebne reforme. 1,02 Većine kako su formirane, pogotovo u Federaciji, nemogu dati očekivane rezultate", kaže Edin Ramić, SDA.

Različita su očito očekivanja od pomoćnika američkog državnog sekretara. A čija će biti ispunjena, znaćemo vjerovatno nakon govora koji će O’Brien održati sutra na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()