Saga oko diplome Sebije Izetbegović se nastavlja, advokat UNSA-e nakon ročišta

“Ponovo nisu priloženi dokazi”

06.06.2024. 17:07
  • Podijeli:
sebija izetbegovic armin durgut pixsell-64634dc57c0c4.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održan nastavak pripremnog ročišta po tužbi kojeg je protiv Univerziteta u Sarajevu (UNSA) podnijela Sebija Izetbegović, bivša direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kako je za N1 pojasnio advokat UNSA-e Enver Smajkan priloženi su novi dokumenti, ali to kako tvrdi nisu dovoljno dobri dokazi.

Advokata Smajkana je za naš portal naveo da na današnjem pripremnom ročištu Izetbegović nije priložila dokaze koji su relevantni za predmet spora.

“Nisu priloženi dokazi da je ona položila ispite koji su joj sporni već je priložila one koji se odnose na način na koji je Univerzitet vodio postupak i tražili su zapisnike. Ovdje je riječ o spornim ispitima na magistarskom studiju dok se za doktorat još nije održalo ročište”, kazao je Smajkan.

S druge strane, punomoćnik Sebije Izetbegović Esad Oruč nam je potvrdio da su kao dokaz priložili određene zapisnike sa sjednica UNSA, ali je naglasio da će koncentracija svih dokaza u ovom predmetu biti u septembru.

“Također smo tražili i zapisnike sa sjednica na kojima su imenovani članovi famoznog Kolegija UNSA, zatraženi su i pojedini dokazi od Tužilaštva KS tako da će u septembru obje strane i tužilac i tuženi prikupiti i iznijeti dokaze”, poručio je Oruč.

Nastavak ročišta je zakazan za 18. septembar.

Podsjećanja radi, Izetbegović je početkom marta prošle godine oduzeto akademsko zvanje na Senatu Univerziteta u Sarajevu.

Nakon magistarske titule Izetbegović je oduzeto i zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu.

Izetbegović je nakon toga prošle godine tužila UNSA zbog odluke da joj se poništi zvanje magistra. S tim u vezi, podnijela je tužbu Općinskom sudu u Sarajevu da se ponište odluke i rješenja koje je donio Univerzitet.

Naime, Senat UNSA-e je donio odluku da poništi zvanje magistra, jer ona, kako je navedeno, nije ispunila sve obaveze na postiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu “na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme stjecanja diplome magistra, odnosno, da nije ispunila propisane uslove za stjecanje odgovarajućeg stručnog naziva magistra nauka”.

Održano je nekoliko pripremnih ročišta i na većini njih se Izetbegović nije pojavila već njena advokatica Senka Nožica i punomoćnik Enes Oruč koji su na jednom od njih izjavili sljedeće:

“18. jula 2023. godine Tužilaštvo je saopštilo javnosti i navelo da je donijelo naredbu o obustavljanju istrage u vezi sa provjerom javnih isprava Izetbegović iz Zagreba. Eksplicitno je navedeno da tužilački tim poduzima radnje dokazivanja te da je oduzeo indeks Sebiji Izetbegović. Tim je uputio više zamolnica organu u Hrvatskoj, nadležnim organima. I tim je zajedno sa timom vještaka, grafologa i uz pristup sudije izuzeo svu relevantnu dokumentaciju sa fakulteta. Nakon tumačenja utvrđeno je da je obrazac indeksa autentičan i da su svi potpisi u indeksu potpisani od profesora sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu”, naveli su punomoćnici Sebije Izetbegović.

Potom su dodali:

“Ovo nije osvrt već naredbe Tužilaštva o istrazi i neprovođenju. Dokazi su predati. Kao i indeks Sebije Izetbegović sa postidiplomskog studija”, naveli su.

Tada se tužena strana (UNSA), tačnije, njen advokat Enver Smajkan izjasnio o tvrdnjama da su analize navodno odobrene od vještaka iz BIH i tvrdi da tužiteljica nije dokazala da je položila ispite ni nakon vještačenja niti je Hrvatska utvrdila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()