Nakon maratonske i burne sjednice PD Parlamenta FBiH, izabran Marin Vukoja

Opozicija kritkuje vlast da je državu predala HDZ-u

29.05.2024. 22:35
  • Podijeli:

Marin Vukoja izabran je za sudiju Ustavnog suda BiH. 

Federalni zastupnici usvojili su tu tačku dnevnog reda na samom kraju maratonske i burne sjednice tokom koje su se čule brojne optužbe na račun većine. 

Opozicije, naime, kritikuje vlast da je Ustavni sud, odnosno državu predala HDZ-u. 

S druge strane, iz većine poručuju, dužnost nam je bila da osiguramo funkcionisanje Ustavnog suda. I dok jedni tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom, drugi čekaju odluku Ustavnog suda Federacije kojem su podnijeli apelaciju.

"Sa 51 glasom ZA, bez suzdržanih i 39 glasova protiv konstatiram da smo donijeli odluku o izboru suca Ustavnog suda BiH koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH u imenu gospodina Marina Vukoje, kazao je Mladen Bošković, predsjedavajući predsjedavajući Predstavničkom doma Parlamenta FBiH iz HDZ-a BiH.

Nakon iscrpljujuće sjednice, oko dva sata iza ponoći, većina u Federalnom parlamentu zadovoljna. Naša dužnost je bila popuniti Ustavni sud BiH koji radi na ivici kvoruma, i tvrde, ovim smo je ispunili.

"Mi smo danas završili konačno proces imenovanja sudije Ustavog suda i ono što je važno jeste da ukoliko zaista postoje sumnje u to da gosodin Vukoja ne ispunjava neke od uslova propisanih ustavom, to Ustavni sud može sada, da njegovo imenovanje faktički vrati ponovo parlamentu i da na taj način riješi ovaj postupak", kaže Belmin Zukan, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.

Na navode opozicije da im je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, inače njihov stranački kolega, Denis Bećiroivć uputio poziv da glasaju protiv, iz SDP-a kažu, u svakom demokratskom društvu član Predsjedništva ima pravo da pozove zastupnike da glasaju onako kako on smatra da je ispravno. No, iz opozicije tvrde - ovo nije ispravno, ovo je izdajnički čin.

"Apelovali smo, molili da to ne čine, prvenstveno SDP i Našu stranku, ali vidimo da oni slušaju Čovića a ne Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva koji je dobio gotovo 300 hiljada glasova, dakle oni su poslušali Čovića umjesto Denisa Bećirovića i glasali za Marina Vukoju", ističe Mahir Mešalić, zastupnik DF u Parlamentu FBiH.

"Mislim da je danas izgubila država barem kad je u pitanju struka, zaštita ustavnosti i procedura koje sutra mogu doći na odlučivanje Ustavnom sudu, mi imamo bojazan da je kapacitet u Ustavnom sudu sa aspekta merituma prava i pravičnosti ovim izborom narušena", mišljenja je Salko Zildžić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

Možda najveće iznenađenje desilo se tokom samog glasanja kada je SDP-ov zastupnik Damir Mašić glasao protiv, zbog čega se nameće i pitanje raskola unutar ove stranke. Ipak, predsjedniku te stranke dan poslije u fokusu oni koji su podržali Vukoju. 

Nikšić kaže - prvo su se vršili pritisci na zastupnike, a sada im se stavlja meta na čelo.

"Glupo je objašnjavati ostrašćenim pojedincima iz opozicije da nije dobro bilo kome crtati metu na čelu. Puno bi bolje bilo da se bave konstruktivnom kritikom.
Sinoć su svi ti pokušaji po ko zna koji put propali. Niti smo izdali državu niti je pala parlamentarna većina", ističe Nermin Nikšić.

Popunjavanje jednog od upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH, pozdravljaju i iz OHR-a.

 A ko je zapravo čovjek oko kojeg se podigla ovolika prašina?

 51-godišnji Marin Vukoja, nakon studija na Pravnom fakultetu u Mostaru, te polaganja stručnog, pravosudnog i advokatskog ispita, radio je prvo kao stručni saradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona, a potom kao voditelj Odjela za pravne poslove iste službe. Kasnije je postao sekretar kantonalne vlade, a od 2007. do 2015. bio je sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()