Svjetska zdravstvena organizacija u BiH o morbilima: Potrebni su hitni napori u oblasti vakcinacije

Porast slučajeva morbila, navode dovode u vezu sa sve manjim brojem vakcinisane djece

24.01.2024. 22:31
  • Podijeli:
who-szo-zeneva-reuters.jpg

Nakon što je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 11 slučajeva morbila a ranije i u Tuzlanskom kantonu oglasili su se iz Svjetske organizacije u BiH. Kažu pozdravljaju akcije vakcinacije.

“Morbili, izazvani, virusom lako se šire disanjem, kašljanjem i kihanjem, te najčešće pogađaju djecu, ali mogu zahvatiti sve dobne skupine. Morbili mogu izazvati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, meningitis, sljepoća i konvulzije, ali i doživotni invaliditet i smrt. Vakcinacija je jedini efikasan način zaštite djece od ove potencijalno opasne bolesti. Potrebni su hitni napori u oblasti vakcinacije kako bi se zaustavio prenos i spriječilo dalje širenje morbila. Najmanje 95% djece mora biti potpuno vakcinisano, odnosno primiti dvije doze MRP (morbilli, rubeola, zaušnjaci) vakcine kako bi se postigao kolektivni imunitet i spriječilo dalje širenje epidemije. Prema poslednjim podacima tek nešto više od 60% djece je vakcinisano MRP vakcinom u FBiH. Stope vakcinacije za prvu dozu vakcine koja štiti od morbila, pale su sa 96% u 2019. na 93% u 2022. širom Evrope, dok je pokrivenost drugom dozom pala sa 92% na 91% u istom periodu.

Porast slučajeva morbila, navode dovode u vezu sa sve manjim brojem vakcinisane djece.

“Ovo ponovno pojavljivanje morbila povezano je sa nazadovanjem u obuhvatu vakcinacije u zemljama regiona u periodu od 2020. do 2022. godine što je djelimično povezano sa pandemijom COVID-19 koja je značajno je uticala na performanse sistema imunizacije reyultirajući gomilanjem povećanjem broja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece. Da bi se ponovo postigao napredak ka eliminaciji morbila, imperativ je postizanje i održavanje pokrivenosti od preko 95% sa dvije doze vakcine protiv morbila. Postizanje visokog obuhvata rutinskom vakcinacijom mora stoga ostati glavni prioritet za sve zemlje. SZO procjenjuje da su vakcine protiv morbila pomogle u sprečavanju 56 miliona smrtnih slučajeva između 2000. i 2021. godine”, kazali su.

Podsjećamo, od sutra  u Sarajevu se formiraju dva posebna vakcinalna punkta koji će se nalaziti pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje će se vršiti vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()