Raste broj registracija novih vozila u BiH: Jedan brend dominira

Istovremeno, tržište benzinaca se stabilizovalo ispred dizelaša. Tako je protekli mjesec registrovan 561 novi automobil s benzinskim motorom, što je skoro polovina od ukupne majske prodaje.

08.06.2024. 13:03
  • Podijeli:
automobili guzva-65e1bc0059fd9.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Bh. tržište bilježi konstantan rast broja registracija novih automobila iz mjeseca u mjesec. Tako je i u maju registrovano više od 1.200 novih vozila, što predstavlja rast od šest posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Škoda je zabilježila novi rekord.

Skoro 10 posto više novih automobila fizička i pravna lica su registrovala u toku prvih pet mjeseci ove godine (5.180 registracija) u odnosu na isti period lani (4.761 registracija). Iako cijene novih četverotočkaša konstano rastu, tržište se budi i iz mjeseca u mjesec bilježi povećan broj registracija. Ako nastavi ovim tempom ova godina bi mogla biti povratak na puteve zlatnog razdoblja bh. tržišta.

Od 1.202 novoregistrovana nova vozila u maju, njih 257 ili 21,4 posto su bili sa znakom Škode, koja je ponovo bila u centru pažnje. Češka marka drži oko petine ukupne prodaje na tržištu, a Octavia (registrovano 106 primjeraka u maju) i dalje drži pažnju kupaca na visokom nivou iako se još nije počela prodavati "facelift" verzija.

Volkswagen je protekli mjesec poslovao najbolje od početka godine, a kupci su registrovali 149 automobila ove njemačke marke. Ljubimac bh. kupaca Golf je bio najtraženiji, očekivano s dizelskim pogonom, budući da je od 34 registrovana modela tek jedan od njih bio benzinac.

Kupci Toyote su opet bili raspoloženi, pa su i prošli mjesec registrovali više od 100 automobila ove japanske marke, jedine na tržištu sa 10-godišnjom garancijom. Tačnije, registrovano je 115 primjeraka, a najveći interes kod kupaca je opet pobudio Yaris Cross. Skoro polovina prodatih jedinica bili su hibridi, što će uskoro biti jedina pogonska opcija kod ovog subkompaktnog SUV-a.

Zahvaljujući drugom dijelu isporuke od 25 električnih Opel Vivara kompaniji X-Express, kao dio ugovora o kupovini ukupno 40 vozila, tržište električnih vozila je malo živnulo. Privatni kupci naravno čekaju dan kada će zakonodavac na nivou cijele države donijeti stabilan zakonski akt o subvencijama i svakako automobile s nižim cijenama. S obzirom da kupci nisu motivisani, tržište je neuređeno i ujedno poprilično pasivno spram baterijskih vozila i takvo će ostati i dalje.

Istovremeno, tržište benzinaca se stabilizovalo ispred dizelaša. Tako je protekli mjesec registrovan 561 novi automobil s benzinskim motorom, što je skoro polovina od ukupne majske prodaje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()