Raspad elektroenergetskog sistema u BiH: Kako su se snašli građani?

Uzrok još uvijek nije poznat, ali Rukovodioc službe za operativno upravljanje elektro-engergetskog sistema Elektroprivrede Republike Srpske rekao je da je energetski sistem u BiH u potpunosti vraćen u funkciju i da su svi potrošači vraćeni na napajanje

21.06.2024. 19:35
  • Podijeli:

Energetski kolaps dogodio se danas u cijeloj regiji.

Ovo je prvi put da je došlo do raspada elektroenergetskog sistema kroz tri države, prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Uzrok još uvijek nije poznat, ali Rukovodioc službe za operativno upravljanje elektro-engergetskog sistema Elektroprivrede Republike Srpske rekao je da je energetski sistem u BiH u potpunosti vraćen u funkciju i da su svi potrošači vraćeni na napajanje.

Brojni gradovi širom BiH danas su ostali bez struje. Do potpunog kolapsa elektroenergetskog sistema, tačnije istorijskog prekida struje došlo je tačno u 12:25 časova. Ovako nešto ne pamte ni oni stariji, sitaucija za brojne građane nije bila jednostavna ali kako kažu "snašli su se".

"Današnji nestanak struje usljed raspada elektroenergetskog sistema u cijelom regionu svjedoči koliko je taj sistem osjetljiv i ranjiv i koliko zahtijeva konstantna ulaganja", rekao je predsjedik Srpske Milorad Dodik.

Saglasan je i predsjednik Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme u BiH Zijad Bajramović, koji kaže da ulaganja već 30 godina zaostaju za trendovima razvijenih zemalja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()