Meteorolozi: Najtopliji oktobar u BiH od početka službenih mjerenja temperature zraka

U prvoj sedmici novembra zadržat će se natprosječno toplo, ali uz nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima

30.10.2023. 10:58
  • Podijeli:
jesen_banjaluka_vrijeme-1668160262867.webp Foto: UNA

Oktobar će završiti sa natprosječnim temperaturama zraka, ali uz nestabilno vrijeme, kišu i pljuskove koji će biti izraženiji na jugu Bosne i Hercegovine, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Naveli su da će, uz manjak padavina oktobar 2023. godine, biti i najtopliji oktobar u Bosni i Hercegovini od početka službenih mjerenja.

U prvoj sedmici novembra zadržat će se natprosječno toplo, ali uz nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Izraženije padavine očekuju se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje. U centralnim, sjevernim i istočnim područjima, padavine neće izostati, ali će biti znatno manje u odnosu na južna područja.

Minimalne temperature zraka varirat će od pet do deset stepeni Celzijusa u Bosni, na području Hercegovine do 12 stepeni. Najviše dnevne vrijednosti temperatura bit će u rasponu od 15 do 20 stepeni u Bosni. Na jugu zemlje i do 22.

Nestabilno vrijeme s kišom prognozira se i u periodu od 6. do 11. novembra. Izraženije padavine moguće su na jugu i jugozapadu zemlje. Prema trenutnim sinoptičkim modelima stabilizacija vremenskih prilika izgledna je od 12. novembra, ističu iz FHMZ-a.

Jutarnje temperature kretat će se od tri do osam stepeni, na jugu zemlje do deset. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 10 i 15 stepeni, u Hercegovini do 16.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()