EUROPOL objavio primjere trgovine ljudima: Dio velike akcije bili policajci iz BiH

Zajednička akcija

25.06.2024. 14:55
  • Podijeli:
europol-policija-europol.jpg Foto: Europol

Ove godine, jedan od ciljeva EUROPOL-a je bio da se identifikuju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u EU, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturirane mreže koje se bave trgovinom ljudima, saopšteno je iz ove organizacije.

Dio velike međunarodne operacije kodnog naziva "Global Chain" bile su RS i FBiH, odnosno službenici policijskih organa, koji su EUROPOL-u pomogli prilikom realizaciju ove akcije.

Između trećeg i devetog juna, 39 zemalja širom svijeta sudjelovalo je u "EMPACT" danima zajedničke akcije protiv trgovine ljudima. Predvođena Austrijom i zajedno sa Rumunijom, EUROPOL-om, FRONTEKS-om i INTERPOL-om, operacija kodnog naziva "Global Chain" rezultirala je hapšenjem 219 osoba i identifikacijom preko 1.374 žrtve, uključujući 153 djece.

"S ciljem razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, akcijska sedmica je bila fokusirana na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prisilnog prosjačenja", saopštio je EUROPOL.

Rezultati ovih zajedničkih dana akcije stigli su ne samo do nadležnih, već i do mnogih drugih eksternih aktera koji bi mogli imati ulogu u smanjenju broja žrtava trgovine ljudima.

Pored borbe protiv trgovine djecom i najopasnijih kriminalnih mreža, ovaj međunarodni napor za provođenje zakona vidio je nekoliko ciljanih žarišnih tački protiv trgovine ljudima širom svijeta. To je uključivalo akcije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi, kao i zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini.

Tokom inspekcija provedenih širom svijeta, službenici bi sistemski tražili znakove trgovine ljudima, kao i krivotvorene dokumente, a zatim bi odmah uhapsili počinitelje i zaštitili žrtve.

Inspekcije su rezultirale i pokretanjem nekoliko novih istraga. U cilju unakrsne provjere podataka i omogućavanja razmjene informacija između učesnika, uspostavljen je koordinacioni centar u sjedištu FRONTEKS-a u Varšavi, Poljska. Zajedno sa stručnjacima iz svake zemlje, osoblje FRONTEKS-a, EUROPOL-a i INTERPOL-a pomoglo je u koordinaciji velikih akcija, koju je podržao projekt EU4FAST.

U posebno jezivom slučaju, policajci Policijske uprave Szabolcs-Szatmacute-Bereg uhapsili su mađarski bračni par jer je natjerao šestero svoje djece na seks, kao i na prosjačenje na ulici.

"Maloljetna djeca su fizički, psihički i seksualno zlostavljana od vlastitih roditelja, a njihov otac ih je napadao motkama, kaiševima i golim rukama. Službenici su zatekli djecu zanemarenu, neuhranjenu i sveukupno lošeg zdravstvenog stanja. Vezavši ih u jednoj prostoriji u domaćinstvu, roditelji su ponudili svoju djecu drugim osobama u susjedstvu da imaju seks uz naplatu. U potvrđivanju seksualnog zlostavljanja i svjedočenju traumatizirane djece uključeni su sudski, medicinski i psihološki stručnjaci, koji su od tada zaštićeni i smješteni u hraniteljstvo", naveo je EUROPOL.

Službenici mađarskog Nacionalnog istražnog biroa za trgovinu ljudima raspoređeni su u Austriju radi zajedničkih policijskih provjera sa pripadnicima Austrijske kriminalističke obavještajne službe i Pokrajinskih odjela kriminalističke policije.

Timovi su izvršili ciljane provjere u ustanovama na "crvenom svjetlu", fokusirajući se na mađarske seksualne radnice. EUROPOL je omogućio i finansijski podržao ovu razmjenu osoblja.

Službenici Brigade Galati za borbu protiv organiziranog kriminala rumunske policije uhapsili su jednog osumnjičenog za regrutaciju maloljetnih žrtava iz nepovoljnih sredina, prisiljavajući ih na prosjačenje i seksualnu eksploataciju.

Prikupljeni prihod je zadržao trgovac, koji je fizičkim nasiljem kontrolisao svoje žrtve. U raciji provedenoj tokom akcije, policajci su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičene i žrtve. Na jednoj od pretresanih lokacija, policijski službenici su pronašli i zaplijenili razne narkotike.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()