BiH dobila kredit od 138 miliona eura za poboljšanje zdravstva i kvaliteta zraka

Sredstva Svjetske banke

22.11.2023. 12:59
  • Podijeli:

Bosna i Hercegovina i Svjetska banka danas su potpisale sporazum o kreditiranju dva projekta u ukupnom iznosu od 138 miliona eura. Potpisnici sporazuma su istakli za šta je novac namijenjen i koji su uslovi kreditiranja.

Sporazum su potpisali ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) i šef Kancelarije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Cristopher Sheldon. Od navedenog iznosa 92,3 miliona eura su namijenjeni za zdravstveni sektor u oba entiteta i 46,1 milion eura su namijenjeni za poboljšanje kvaliteta zraka u nekoliko gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Amidžića, riječ je o kreditiranju po povoljnim uslovima. Rok otplate kredita za zdravstveni sektor je 18 godina, uz grejs period od pet godina. Rok otplate kredita za poboljšanje kvaliteta zraka u FBiH je 31 godina, uz grejs period od šest godina.

Amidžić je istakao da će novac biti iskorišten za poboljšanje zdravstvenih usluga i finansijsku konsolidaciju pojedinih zdravstvenih ustanova. Osim toga, ukazao je da će drugi kredit biti iskorišten za poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru. To će značiti zamjenu izvora energije i poboljšanje energijske učinkovitosti.

Sheldon je napomenuo da je cilj da se smanji zagađenje zraka iz domaćinstava i transporta. Kako je najavio, to će podrazumijevati zamjenu sistema grijanja u 25.000 domaćinstava u Sarajevu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()