Čeferin želi nezapamćenu promjenu, Englezi ga napali: Građanski rat u UEFA-i

Čeferin i njegovi saveznici mjesecima rade na ovom planu i sada su ga službeno predložili na sastanku uoči žrijeba za Evropsko prvenstvo s ciljem da se to potvrdi na kongresu UEFA-e u februaru

12.12.2023. 11:16
  • Podijeli:
Aleksander Čeferin-1667936775205.webp Foto: Profimedia

Evropska nogometna federacija (UEFA) je dovedena u stanje građanskog rata zbog toga što se pojavila mogućnost da se aktuelnom predsjedniku Aleksandru Čeferinu omogući ostanak na funkciji sve do 2031. godine, prenosi britanski tabloid Daily Mail.

Detalji o promjeni izneseni su na sjednici Izvršnog odbora UEFA-e u Hamburgu prije desetak dana pa se tako sprema platforma o promjeni statuta kojom bi se Čeferinu omogućio još jedan mandat.

Čeferin i njegovi saveznici mjesecima rade na ovom planu i sada su ga službeno predložili na sastanku uoči žrijeba za Evropsko prvenstvo s ciljem da se to potvrdi na kongresu UEFA-e u februaru.

Ništa od toga još nije javno saopšteno, a da bi Čeferin dobio još jedan mandat potrebna mu je većina od 55 članica UEFA-e, odnosno 28 glasova.
Ima i onih koji se protive ovakvoj kontroli moći, a među njima je bivši operativac Manchester Uniteda i aktuelni potpredsjednik Nogometnog saveza Engleske David Gill.

Upravo je Gill govorio protiv toga na sastanku u Hamburgu, a za sada nema informacija da li mu se još neko pridružio.

Inače, Čeferin je na čelu UEFA-e od 2016. godine i trenutno je u svom trećem mandatu na čelu ove moćne nogometne organizacije, što je inače i limit prema statutu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()