Zima je samo "na papiru": U ovoj evropskoj državi je izmjereno 30 stepeni

Od većih gradova najtoplije je bilo na širem području Valensije, Mursije i drugih gradova na jugoistoku zemlje, uz vrednosti od 27 do 29°C

27.01.2024. 14:37
  • Podijeli:
Albarasin Španija pixabay-647f3f9d9fb68.webp Foto: Pixabay

Već danima unazad snažan anticklon nalazi se nad sjeverozapadom Afrike i iznad Pirinejskog poluostrva i jugozapada Evrope. Ovakva sinoptička situacija ovim predjelima donosi vedro i veoma stabilno vrijeme, ali i veoma toplo vrijeme usred zime.

Prethodnih dana temperature širom Španije i Portugalije bile su prave proljećne, uz vrednosti iznad 20°C, a proljećnih 20°C mjereno je i na širem području Madrida. Još toplije bilo je na istoku, jugoistoku i jugu Španije, uz prave ljetnje temperature, uz vrijednosti iznad 25°C, a lokalno je bilo i do nevjerovatnih 30°C usred zime, a samo dio decimale je nedostajao za obaranje apsolutnog rekorda za januar na nivou evropskog dela Španije.

Od većih gradova najtoplije je bilo na širem području Valensije, Mursije i drugih gradova na jugoistoku zemlje, uz vrednosti od 27 do 29°C.

Ove vrijednosti su za 10-15 stepeni više od prosjeka za ovo doba godine.

Mnogi su ove ljetnje temperature iskoristili za boravak na plažama, pa čak i za kupanje u moru, koje i više nego hladno, uz temperature shodno kalendaru oko 15°C.

Da se kojim slučajem sada nalazimo u ljetnjem delu godine, aktuelna sinoptička situacija donijela bi temperature od 47°C.

Španija se već dvije godine pored ekstremno visokih temperatura koje tokom ljetnjih mjeseci nerijetko pređu 45°C, bori i sa katastrofalnom sušom, nivo rijeka i drugih vodostaja je na istorijskom minimumu. Zbog svega ovoga, poljoprivreda i ratarstrvo trpe razorne posljedice, a najugroženiji dijelovi zemlje su južni, centralni i jugoistočni predjeli, a naročito Andaluzija.

Narednih dana očekuje se postepeni pad tempetatura, ali ostaće i dalje toplo, uz temperature od 10 do 20°C.

Narušiće se aktuelna sinoptička situacija, pa se očekuje nastanje ciklonske aktivnosti iznad Atlantika u blizini zapadne obale Pirinejskog poluostrva. Sve to uslovljavaće južna strujanja, nestabilnije vrijeme, ali će do doći i do dolaženja pjeska iz Sahare preko Kanarskih ostrva i Portugalije sve do Irske, Brianskih ostrva i juga Skandinavije, prenosi Telegraf.

Inače, dok je jugozapad Evrope prethodnih dana imao ljetnje temperature i do 30°C, a zapad Evrope i Francuska bilježili 20°C, ledeno se zadržalo nad sjeverom Skandinavije, u Laponiji uz tempeature oko -30°C, pa se tako temperatura od jednog do drugog kraja Evrope u istom trenutku razlikovala za čak 60 stepeni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()