Stižu nam temperature iznad 30 stepeni: Prije vrućina ponovo nepogode

Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima

28.05.2024. 09:04
  • Podijeli:
Italija_vrucine_foto_Reuters-64e8cff976e72.webp Foto: Reuters

U zadnjim danima maja i na početku juna, usljed ciklonalne aktivnosti kod Italije očekuje nas južina uz mjestimično pojačan jugo U Bosni i Hercegovini i danas će biti nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviša temperetura vazduha biće do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na jugu i istoku pretežno sunčano, a uz rijeke i po kotlinama biće magle. Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 15, u višim predjelima od šest stepeni, a dnevna od 22 na jugu i jugozapadu do 27 na sjeveru, u višim krajevima od 16 stepeni. Puhat će slab vjetar, istočnog i jugoistočnog smjera.

Najavljena stabilizacija vremena

Stabilizacije vremena na području čitave zemlje nema ni u narednih najmanje deset dana, iako će u narednih par dana pojedina mjesta prolaziti bez padavina. Svakodnevno će biti mjestimično kiše i pljuskova sa grmljavinom, ponegdje i nevremena, javlja BHmeteo.

U zadnjim danima maja i na početku juna, usljed ciklonalne aktivnosti kod Italije očekuje nas južina uz mjestimično pojačan jugo, povećane količine saharskog pijeska i prašine u zraku, te mjestimično obilnije padavine i nepogode. Do kraja maja temperature uglavnom u okvirima prosjeka za ovo doba godine, a početkom juna uz južinu vjerovatno malo iznad prosjeka uz temperature do oko 30 °C. FHMZ navodi da od 27. do 31. maja raste vjerovatnoća za duže sunčane periode, ali i dalje su izgledni lokalni i povremeni pljuskovi.

“Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina, do kraja maja, očekuje se u Hercegovini. Od 1. juna do kraja prognoznog perioda izgledno je stabilno, sunčano i toplo vrijeme”, dodaju iz FHMZ-a.

Do 31. maja, kako su naglasili, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 22 do 27 °C.

“Od 1. juna očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 29 u Hercegovini do 32 °C“, naglašava se u prognozi FHMZ-a.

Prognoza za naredne dane

U utorak umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U većem dijelu zemlje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Padavine se ne prognoziraju na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27°C. U srijedu se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C. U četvrtak umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()