Ljeto je tu: Stigao prvi toplotni talas

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 33°C.

07.06.2024. 17:28
  • Podijeli:
toplinski-toplotni-udar-val-shutterstock.jpg

Prvi toplotni talas zahvatio je ove godine Srbiju, ali tokom njega neće u svim predijelima Srbije biti potpuno stabilno. Narednih dana očekuje se i natprosječno toplo vrijeme.

Pred Srbijom je sunčan i veoma topao dan.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 33°C.

Tokom vikenda će biti tropski toplo vrijeme. Očekuje se sunčano. U subotu poslije podne na jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predijelima.

Kasnije tokom noći lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće i na sjeveru Vojvodine.

Biće uslova i za grmljavinske oluje.

U nedjelju se pljuskovi sa grmljavinom ujutro očekuju na sjeveru Vojvodine, a potom ponovo u noći ka ponedjeljku.

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 32 do 36°C, u Beogradu do 35°C.

Početkom naredne nedjelje prijatno vrijeme

U prvoj polovini sljedeće sedmice biće malo ugodnije, naročito u utorak i u srijedu, dok će u sjevernoj polovini zemlje biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz mogućnost nepogoda.

Utorak i srijeda donijeće temperature ispod 30°C.

U drugoj polovini sljedeće sedmice ponovo sunčano i tropski toplo, uz temperature iznad 30°C.

Narednih dana vedro nebo donijeće i vrlo visoke vrijednosti UV zračenja, pa se preporučuje oprez i da se bez adekvatne zaštite ne izlažete direktno suncu.

Ovih dana biće i relativno sparno.

Inače, narednih dana u Beogradu i u urbanim sredinama Vojvodine očekuju se tropske noći, pa se minimalna temperatura tokom noći neće spuštati ispod 20°C.

U narednom periodu maksimalne temperature u Srbiji biće i za pet do 10 stepeni više od prosjeka za ovo doba godine.

Naglo raste nivo dviju većih rijeka

Prema podacima RHMZ-a, na dijelu toku Dunava od Bezdana do Bogojeva i Novog Sada očekuje se narednih dana nagli rast Dunava i to za metar i po, pri čemu će Dunav prevazići granice redovne odbrane od poplava i to za pola metra do metar. To znači da se očekuju plavljenja na nebranjenom dijelu rijeke, pa će pod vodom biti uglavnom vikend naselja, ali ne i urbana naselja i gradovi.

Znatno manji rast Dunava očekuje se nizvodno od Novog Sada, pa se nizvodno od Zemuna ne očekuje prevaziliženje redovne odbrane od poplava.

Dakle, u Srbiji najveći rast Dunava očekuje se u gornjem toku, odnosno u Vojvodini i to na potezu od Bezdana do Novog Sada.

Loša vijest je da će se obilne padavine i dalje nastaviti u slivu Dunava u centralnoj Evropi, a dobra vijest je da je pred Srbijom toplotni talas i da neće biti obilnijih padavina.

Srećom, Dunav trenutno ima srednje i niže vodostaje, tako da će za sada biti spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope.

Sava ima srednji vodostaj i u njenom slivu neće biti obilnijih padavina u narednom periodu.

Kada je riječ o Velikoj Moravi i drugim rijekama u Srbiji, narednih dana očekuje se niži vodostaj, uz stagnaciju ili pad.

Još jedna rijeka biće u porastu u narednom periodu, a riječ je o Tisi, ali bez opasnosti od poplava.

Dakle, u narednom periodu slijedi nagli porast Dunava, uz prevazilaženje redovne granice redovne odbrane od poplava na toku od Bezdana do Novog Sada.

U ovom slučaju, poplavni talas stiže do Srbije ne zbog obilnih padavina u zemlji i regionu, već zbog veoma obilnih padavina i poplava u gornjem toku, odnosno na jugu Njemačke, prenosi "b92".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()