Ustavnopravna komisija nije dala podršku za osnivanje vrhovnog suda, Vulić poručila šta je prioritet

Zvizdić je u obrazloženju naveo da „treba uspostaviti vrhovni sud BiH sa jurisdikcijom za cijelu BiH jer to traži EU“

28.02.2024. 14:59
  • Podijeli:
Parlament BiH_UNA-640da3998d910.webp Foto: UNA

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Zvizdić je u obrazloženju naveo da „treba uspostaviti vrhovni sud BiH sa jurisdikcijom za cijelu BiH jer to traži EU“.

Poslanik kluba Srba Milan Petković, je ranije rekao Srni da Zvizdićeva inicijativa sigurno neće dobiti podršku, jer za tim nema potrebe i zato što postoji Sud BiH sa svim manama.

"Vrhovni sud BiH sigurno neće biti formiran, neće biti donesen zakon o vrhovnom sudu BiH, ni drugi akti koji bi regulisali postojanje toga suda", poručio je Petković.

Zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Sanja Vulić je kazala da je prvo što se mora uraditi jeste rješavanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

"Ako ćemo ići po prioritetima, ići ćemo korak po korak. Jedan od koraka je upravo rješavanje pitanja međunarodnih suda u Ustavnom sudu BiH. Treba napomenuti da Ustavni sud jeste Dejtonska kategorija i apsolutno tamo ne stoji da strane sudije trebaju ostati trajno u Ustavnom sudu. Dakle, prvo treba da riješimo pitanje stranih sudija, pa sve ostalo", rekla je Vulić.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

Komisija je usvojila i zaključak u kome se od svih ovlaštenih predlagača zakona traži da jasno preciziraju ustavni osnov, u skladu sa ustavnim nadležnostima BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()