Zelenskom nije dozvoljeno da se obrati na dodijeli Oskara

Otkako je Rusija napala Ukrajinu prije više od godinu dana, Zelenski se pojavio na nekoliko istaknutih dodjela nagrada i događaja kako bi skrenuo pozornost na rat koji je u toku

10.03.2023. 10:20
  • Podijeli:
Volodimir Zelenski_Anadolija-63a80e4432814.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Ovogodišnja sezona dodjela nagrada naglo je završila za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Komičar koji je postao političar navodno je razmišljao o virtualnom gostovanju na nedjeljnoj 95. dodjeli Oscara, ali je odbijen, izvijestio je Variety u četvrtak.

Predstavnik jedne od najvećih agencija u industriji zabave WME Mike Simpson navodno je "zamolio Akademiju" da skrene pozornost na Zelenskog, ali je odbijen.

Predstavnici akademije, WME-a i televitzijske kuće ABC, koja prenosi dodjele, nisu odgovorili na zahtjev za komentar LA Timesa.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu prije više od godinu dana, Zelenski se pojavio na nekoliko istaknutih dodjela nagrada i događaja kako bi skrenuo pozornost na rat koji je u toku.

U aprilu 2022. Zelenski se virtualno pojavio na 64. dodjeli Grammyja.

"Rat. Što je suprotnije od muzike?", rekao je u unaprijed snimljenoj poruci.

"Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi. Naša djeca crtaju rakete koje lete, a ne zvijezde padalice. Preko 400 djece je ozlijeđeno, a 153 djece je umrlo, a mi ih nikada nećemo vidjeti kako crtaju", dodao je.

"Naši roditelji rado se probude ujutro - u skloništima, ali živi. Naši najmiliji ne znaju hoćemo li opet biti zajedno. Rat nam ne dopušta da biramo ko će preživjeti, a ko ostati u vječnoj tišini", naglasio je.

Prošle godine, ukrajinski predsjednik također se virtualno pojavio na Filmskom festivalu u Cannesu, pozivajući filmaše i umjetnike da se ujedine u podršci Ukrajini.

Zelenski se pojavio na dodjeli nagrada na dodjeli Zlatnih globusa u januaru kada je izrazio optimizam, ističući da "dolazi vrijeme" da se rat završi.

Nekoliko sedmicakasnije vratio se na filmski festival, podijelivši sličnu videoporuku na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu u februaru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()