Zelenski otkazao posjetu Španiji i Portugalu: Zbog novih borbi u Ukrajini?

Španski kralj Felipe je trebao primiti Zelenskog 17. maja i u njegovu čast prirediti ručak

15.05.2024. 11:41
  • Podijeli:
zelenski-663d07b6688da.webp Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkazao je posjetu Španiji i Portugalu, rekle su vlasti danas, a televizija CNN Portugal i drugi mediji su objavili da su razlog za to nove borbe u njegovoj zemlji.

Španski kralj Felipe je trebao primiti Zelenskog 17. maja i u njegovu čast prirediti ručak.

Zelenski je također trebao potpisati sporazum o bilateralnoj sigurnosnoj saradnji sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom nakon prošlogodišnje zajedničke izjave NATO-a.

Glasnogovornik portugalske vlade je rekao da je ukrajinski predsjednik otkazao posjetu, no nije naveo razlog.

Španska vlada je kazala da ne može komentarisati događaj iz sigurnosnih razloga.

Španija je uz druge zemlje članice Evropske unije predana pružanju financijske i vojne podrške Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. godine.

Posjeta Zelenskog se trebala poklopiti s obećanjem EU-a o dugoročnoj sigurnosnoj podršci za Kijev, prema nacrtu dokumenta.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()