Zapadne kompanije odustaju od svojih planova da napuste Rusiju

Rat u Ukrajini

29.05.2024. 12:16
  • Podijeli:
moskva pixabay-63ee5d4abad8f.webp Foto: Pixabay

Zapadne kompanije, uključujući Avon Products, Air Liquide i Reckitt, ostale su u Rusiji uprkos tome što su objavile da planiraju otići nakon invazije na Ukrajinu, jer se birokratske prepreke povećavaju i potrošačka aktivnost oporavlja.

Kozmetički brend u vlasništvu Nature, francuski proizvođač industrijskog plina i grupa potrošača iz Velike Britanije koja proizvodi sve, od lijekova protiv bolova do kondoma, među stotinama su zapadnih grupa koje su ostale u zemlji.

"Mnoge evropske kompanije su se zaista našle između kamena i nakovnja. Rekli su da će otići. Predočen im je izbor kupaca koji su za njih bili neprihvatljivi", rekao je jedan izvršni direktor koji radi sa zapadnim kompanijama u zemlji.

Sveukupno, više od 2.100 multinacionalnih kompanija ostalo je u Rusiji od 2022. godine, otkrila je Kijevska škola ekonomije, u poređenju sa oko 1.600 međunarodnih kompanija koje su ili napustile tržište ili su smanjile svoje poslovanje.

Ubrzo nakon početka agresije, brojne takve grupe su se obavezale da će smanjiti svoje prisustvo u Rusiji dok je Zapad pokušavao da oslabi ekonomiju zemlje i smanji vojni budžet Moskve.

Ali Moskva je postepeno povećavala troškove korporativnog odlaska, nametnuvši obavezni popust od 50 posto na imovinu iz "neprijateljskih" zemalja koja se prodaje ruskim kupcima i minimalni "izlazni porez" od 15 posto. Također je bilo sve teže pronaći lokalne kupce prihvatljive i prodavcu i Moskvi.

Air Liquide je u septembru 2022. objavio da je potpisao memorandum o razumijevanju za prodaju svog poslovanja u Rusiji timu lokalnih menadžera koji su ga vodili. Međutim, posao nikada nije dobio odobrenje ruske vlade, ostavljajući kompaniju u neizvjesnosti.

Neke kompanije više ne osjećaju da su prisiljene napustiti zemlju. Avon je započeo proces prodaje svog ruskog poslovanja i primio ponude, ali je odlučio da ih ne prihvati.

"Više od 135 godina, Avon se zalaže za žene gdje god da se nalaze u svijetu, bez obzira na etničku pripadnost, nacionalnost, godine ili vjeru", kažu iz kompanije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()