Za drugi mandat: Ursula fon der Lajen objavljuje kandidaturu za predsjednika Evropske komisije

U razgovoru za Rojters prošlog mjeseca, poslanik EPP-a Danijel Kaspari rekao je da će stranka nominovati Fon der Lajenovu na kongresu u martu, ako je to ono što ona želi.

18.02.2024. 21:35
  • Podijeli:
ursula fon der lajen-65d09af97b9e7.webp Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Ursula fon der Lajen će sutra zvanično objaviti svoju kandidaturu za drugi mandat na mjestu predsjednika Evropske komisije, objavio je njemački list "Bild".

Da bi obezbjedila drugi mandat, Fon der Lajenovu će prvo morati da nominuje njena frakcija u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija /EPP/.

U razgovoru za Rojters prošlog mjeseca, poslanik EPP-a Danijel Kaspari rekao je da će stranka nominovati Fon der Lajenovu na kongresu u martu, ako je to ono što ona želi.

Ukoliko se EPP pojavi kao najveća stranka na evropskim izborima u junu, što se predviđa, kandidatura Fon der Lajenove bi tada bila stavljena pred Evropski savjet.

"Bild" navodi da će protivnici Fon der Lajenove, među kojima je i mađarski premijer Viktor Orban, imati malo prilika da osujete njenu nominaciju.

Uprkos činjenici da će Mađarska imati rotirajuće predsjedavanje Savjetom nakon izbora, nijedna članica ne može da stavi veto na većinu glasova u njenu korist.

Osim toga, EPP je organizacija sa velikim brojem centara i partija desnog centra, što znači da će lako nadvladati potencijalne neistomišljenike kao što je italijanska Forca Italija, ocjenjuje njemački dnevnik.

Fon Der Lajenova je najavila da će, ako ponovo bude izabrana za predsjednika Evropske komisije, postaviti komesara za odbranu.

List "Velt" navodi da je odnos Fond der Lajenove prema Moskvi toliko antagonističan da je njemački kancelar Olaf Šolc prošle godine zabranio američkom predsjedniku DŽozefu Bajdenu da podrži njenu kandidaturu za generalnog sekretara NATO-a.

"Šolc je smatrao da bi se njen tvrdolinijski antiruski stav mogao pokazati kao nedostatak na duži rok", navodi "Velt".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()