WHO usvojio rezoluciju o hitnom rješavanju zdravstvene krize u Gazi

Rezolucijom, koju su predložili Afganistan, Maroko, Katar i Jemen, poziva se na izdavanje izlaznih dozvola pacijentima

10.12.2023. 21:17
  • Podijeli:
who-szo-zeneva-reuters.jpg

Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) usvojio je rezoluciju o rješavanju pogoršane zdravstvene situacije u Pojasu Gaze, pozivajući na hitan i nesmetan humanitarni pristup.

Nakon što Vijeće sigurnosti UN-a nije izglasalo rezoluciju o prekidu vatre 34 zemlje u Izvršnom odboru Svjetske zdravstvene organizacije konsenzusom su usvojile rezoluciju koja poziva na trenutni, kontinuiran i nesmetan prolaz humanitarne pomoći u Gazu.

Rezolucijom se traži snabdijevanje i dopuna lijekovima i medicinskom opremom za civilno stanovništvo, kao i da svim uhapšenim osobama bude omogućen pristup medicinskom liječenju.

Rezolucijom, koju su predložili Afganistan, Maroko, Katar i Jemen, poziva se na izdavanje izlaznih dozvola pacijentima.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da Washington žali zbog "nedostatka ravnoteže" u ovoj rezoluciji, ali da joj se neće protiviti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()