WHO: Tražimo od Izraela da otvori još prijelaza u Gazu

Izuzetno teška situacija

21.03.2024. 19:30
  • Podijeli:
gaza_iftar_rusevine_foto_AA (17)-65ef5b3cad9ea.webp Foto: AA

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je danas da samo više kopnenih prijelaza u Gazu može pomoći u sprečavanju gladi u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

"Djeca umiru od posljedica pothranjenosti i bolesti te od nedostatka čiste vode i sanitarnih uvjeta", rekao je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Budućnost cijele jedne generacije je u ozbiljnoj opasnosti", rekao je. Pet mjeseci rata stvorilo je kritičnu nestašicu hrane među 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, koja u nekim područjima sada premašuje nivo gladi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

"Nedavni napori da se hrana dostavi zrakom i morem su dobrodošli, ali samo će više kopnenih prijelaza omogućiti dostavu velikih razmjera kako bi se spriječila glad. Još jednom tražimo od Izraela da otvori više prijelaza i ubrza ulazak i dostavu vode, hrane, medicinskih potrepština i druge humanitarne pomoći u Gazu i unutar nje", rekao je Tedros.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()