WHO: Djeca u Gazi umiru od gladi

Tedros upozorava na "velik nivo pothranjenosti, glad od koje djeca umiru, ozbiljnu nestašicu goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolničke zgrade" na sjeveru Gaze

05.03.2024. 13:14
  • Podijeli:
gaza djeca anadolija (1)-65b28e6f6fb9a.webp Foto: Anadolija

Na sjeveru Gaze djeca umiru od gladi, upozorava šef Svjetske zdravstvene organizacije, a prenosi danas BBC.

Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je posjeta WHO-a tokom vikenda bolnicama Al Avda i Kamal Advan prvi od početka oktobra. Na društvenim mrežama podijelio je da je "zatečeno stanje žalosno".

Desetero djece umrlo je od gladi, a dolazi i do "teških nivoa pothranjenosti", dok bolnice stradavaju, piše. Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas objavilo je u nedjelju da je u bolnici Kamal Advan najmanje petnaestoro djece umrlo od pothranjenosti i dehidracije.

Šesnaesto dijete umrlo je u nedjelju u bolnici u južnom gradu Rafahu, izvijestila je jučer palestinska službena novinska agencija Vafa. Tedros upozorava na "velik nivo pothranjenosti, glad od koje djeca umiru, ozbiljnu nestašicu goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolničke zgrade" na sjeveru Gaze, gdje, procjenjuje se, živi 300.000 ljudi, s premalo hrane i čiste vode.

Posjeta za vikend bio je prvi dolazak WHO-a u nekoliko mjeseci "uprkos našim naporima da dobijemo redovniji pristup sjevernom dijelu Gaze", napisao je Tedros.

"Situacija u bolnici Al Avda je posebno zapanjujuća jer je jedna od zgrada uništena", dodao je.

Visoki dužnosnik UN-a za pomoć upozorio je da se najmanje 576.000 ljudi ili jedna četvrtina stanovništva diljem Pojasa Gaze suočava s katastrofalnom neizvjesnošću vezano uz neredovan dotok hrane, a jedno od šestero djece mlađe od dvije godine na sjeveru Gaze pati od akutne pothranjenosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()