WHO: Bili smo u bolnici Al Shifa, ovo je zona smrti

Tim pod vodstvom WHO-a, koji je uključivao stručnjake za javno zdravstvo, logističare i sigurnosno osoblje iz raznih odjela UN-a, mogao je jučer provesti samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga

19.11.2023. 10:49
  • Podijeli:
bebe u bolnici al šifa u gradu gaza, 12 nov 2023 - foto Dr Marawan Abu Saada via AP Tanjug-655383a1e8ba6.webp Foto: Dr Marawan Abu Saada via AP/Tanjug

Humanitarni tim za procjenu posjetio je bolnicu Al Shifa u sjevernoj Gazi i vidio znakove granatiranja i pucnjave u onome što je opisano kao zona smrti, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tim pod vodstvom WHO-a, koji je uključivao stručnjake za javno zdravstvo, logističare i sigurnosno osoblje iz raznih odjela UN-a, mogao je jučer provesti samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga, stoji u saopštenju WHO-a.

Tim je opisao bolnicu kao "zonu smrti" i rekao da je situacija "očajna", s tim da bolnica u osnovi ne funkcioniše kao medicinska ustanova zbog nedostatka čiste vode, goriva, lijekova i drugih potrepština. "Znaci granatiranja i pucnjave bili su očiti. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi", priopćio je WHO.

Hodnici i bolnički krug bili su puni medicinskog i krutog otpada, a pacijenti i zdravstveno osoblje izrazili su strah za svoje zdravlje i sigurnost, navodi se. U Al Shifi je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju.

"Svjetska zdravstvena organizacija i partneri hitno razvijaju planove za hitnu evakuaciju preostalih pacijenata, osoblja i njihovih porodica", rečeno je."Tokom sljedeća 24 do 72 sata, čekajući jamstva sigurnog prolaza od strana u sukobu, dogovaraju se dodatne misije za hitan transport pacijenata" u druge bolnice na jugu Gaze. Izraelska vojska nije odmah komentarisala izjavu WHO-a ili posjet.

Preostalih 2500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al Shife otišlo je nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju. Izraelske snage zauzele su Al Shifu u svojoj ofanzivi na sjeveru Gaze prošle sedmice, rekavši da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar.

Vojska je ustvrdila da je pronašla dokaze o postojanju baze Hamasa pod zemljom. Osoblje Al Shife kaže da Izrael nije dokazao ništa takvo. Posjet je bio usklađen s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice, dodao je WHO.

WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()