Više od 14 tankera s naftom sedmicama nasukano

Obala ove zemlje postala plutajuće skladište

28.01.2024. 12:34
  • Podijeli:
tankeri-grcka-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Više od deset tankera natovarenih sa 10 miliona barela ruske sirove nafte sorte Sokol sedmicama je nasukano na obalama Južne Koreje.

Nafta je dosad neprodata zbog američkih sankcija i problema sa plaćanjem, prema informacijama dva trgovca i podacima o isporuci.

Obim, jednak 1,3 miliona metričkih tona, predstavlja više od mjesec dana proizvodnje projekta Sahalin-1, nekada vodećeg poduhvata američkog najvećeg Exxon Mobila, koji je napustio Rusiju nakon krize u Ukrajini.

Sahalin-1 je bio jedan od prvih post-sovjetskih poslova u Rusiji sklopljenih prema sporazumu o podjeli proizvodnje. Kada je Exxon Mobil otišao 2022. godine, proizvodnja je pala na skoro nulu i od tada se nije u potpunosti oporavila.

Poteškoće u prodaji predstavljaju jedan od najznačajnijih izazova sa kojima se Moskva suočila otkako je Zapad uveo sankcije i jedan od najozbiljnijih poremećaja izvoza ruske nafte za dvije godine.

Danas je 14 brodova natovarenih Sokolom zaglavljeno oko južnokorejske luke Josu, uključujući 11 brodova Aframak i tri veoma velika broda za prevoz sirove nafte (VLCC), prema podacima LSEG-a, Kplera i trgovaca prenosi Reuters.

Količina uskladištena u tankerima predstavlja 45 dana proizvodnje sa Sahalina-1, što u prosjeku iznosi 220.000 barela dnevno, prenosi Telegraf biznis.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()