Ubrzano se širi pokret "Djetinjstvo bez mobilnog telefona"

U samo 24 sata od te objave, grupa je dosegla limit od 1000 članova

19.02.2024. 21:20
  • Podijeli:
upotreba mobiteli pixabay-6462133ef29f3.webp Foto: Pixabay

Britanska inicijativa za odgađanje davanja pametnih telefona djeci barem do 14. godine života privukla je veliko interesovanje i okupila hiljade roditelja koji se slažu sa tim.

Statistike kažu da u Velikoj Britaniji trenutno 44% djece starosti od 11 godina posjeduje pametni mobilni telefon, a ukupno gledano, posjeduje ga 91% sve djece u toj zemlji. Takav je trend zabrinuo dvije majke, koje imaju djecu slične dobi.

Clare Fernyhough i Daisy Greenwell, kako prenosi Guardian, složile su se da je postao zabrinjavajući trend djeci davati njihove vlastite telefone kada krenu u više razrede škole, odnosno u dobi od oko 11 godina. Pokrenule su stoga WhatsApp grupu za roditelje, nazvale je "Smartphone Free Childhood" (djetinjstvo bez mobilnih telefona) i o tome objavile informaciju na Instagramu.

Eksplozija interesa

U samo 24 sata od te objave, grupa je dosegla limit od 1000 članova. Autorke su je morale potom pretvoriti u "zajednicu", pa je nakon samo nekoliko dana broj članova – roditelja zabrinutih za dobrobit svoje maloljetne djece – premašio 4.500. Paralelno sa tim, otvoreno je više od 30 lokalnih grupa, sve s istim ciljem: motivisati roditelje da odgode davanje telefona djeci barem dok ne napune 14 godina.

Pokretačice masovnog WhatsApp pokreta sada imaju i konkretan cilj. Žele ujediniti što više roditelja, koji će zajednički odlučiti da djeci ne daju pametne telephone do prelaska u srednju školu. Ako se svi ujedine u tome i skupi se kritična masa, smanjiće se pritisak društva na djecu koja telefone nemaju.

"Ne želimo da naše dijete bude jedino koje će doći u školu bez pametnog telefona, ali ako ih bude 20%, 30% ili 50%, biće u daleko boljem položaju", navode one.

"Moći će proživjeti svoje djetinjstvo kako bi trebali, fokusirati se na učenje i uživati u stvarnom svijetu bez potrebe da provedu život skrolajući, što svi znamo da nije dobro", zaključuje Fernyhough.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()