U Poljskoj uhapšeno 18 osoba zbog planiranja atentata na Zelenskog

Broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice iz Bjelorusije u Poljsku porastao je posljednjih mjeseci s desetak na gotovo 400 na dan

04.06.2024. 10:52
  • Podijeli:
Tan2024-05-2715401863_2 volodimir zelenski AP PhotoPaul White (1)-66582b888dd00.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Paul White

U Poljskoj je uhapšeno 18 osoba osumnjičenih za planiranje neprijateljskih aktivnosti i sabotaža u ime Rusije i Bjelorusije, uključujući atentat na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U poljskom ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da su sabotaže dio šireg plana koji uključuje i kibernetičke napade te potiskivanje migranata iz Bjelorusije u Poljsku.

Broj pokušaja ilegalnih prelazaka granice iz Bjelorusije u Poljsku porastao je posljednjih mjeseci s desetak na gotovo 400 na dan. U Poljskoj i EU kažu da su migranti postali pijuni Rusije i Bjelorusije, koje žele destabilizirati Evropu zbog njene podrške Ukrajini.

“Nemamo ovdje posla ni sa kakvim tražiteljima azila, nego s koordiniranom, vrlo preciznom operacijom na mnogim razinama kojoj je cilj probiti poljsku granicu i pokušati destabilizirati zemlju”, rekao je Donald Tusk, poljski premijer, a prenosi HRT.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()