U Kini nestašica vode zbog suše: Upaljen crveni alarm

U centralnoj Kini crveni alarm zbog nestašice vode

23.09.2022. 12:35
  • Podijeli:
susa-poljoprivreda-marijan-susenj-pixsell.jpg

Posljednjih dana jugozapadni dio Kine dočekao je spasonosne jake kiše, ali centralni djelovi zemlje i dalje se moraju da nose s vrlo suvim uslovima koji su se sada protegli na 70 dana

U kineskoj centralnoj pokrajini Đangsi proglašen je "crveni alarm" zbog nestašice vode po prvi put i to zato što se nivo vode u najvećem kineskog jezeru Pojang spustila na rekordno nizak nivo.

Pojang je vitalni izvor vode za najveću kinesku rijeku Jangce, a zbog suše u posljednja tri mjeseca, nivo se spustio sa 19,43 metara na samo 7,10 metara.

Očekuje se da će nivo i dalje opadati jer se ne očekuju ozbiljnije padavine u skorije vrijeme.

I u susjednoj pokrajini Anhui stanje je alarmantno jer 10 tamošnjih rezervoara nije u mogućnosti da ispušta vodu nizvodno.

U avgustu je na 267 metereoloških stanica širom Kine zabilježena rekordno visoka temperatura, a zbog niskog nivoa Jangcea uništeni su brojni zasadi, javlja Tanjug.

Posljednjih dana jugozapadni dio Kine dočekao je spasonosne jake kiše, ali centralni djelovi zemlje i dalje se moraju da nose s vrlo suvim uslovima koji su se sada protegli na 70 dana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()