Turska osudila potez Vašingtona da produži odluku o ukidanju embarga na naoružanje Kipru

Američki državni sekretar Antoni Blinken ranije je ukinuo trgovinske zabrane Kipru za fiskalnu 2023. godinu

17.09.2022. 10:45
  • Podijeli:
state-department-visoko-co-ba.jpg Foto: Anadolija

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je danas potez Vašingtona da produži odluku o ukidanje embarga na naoružanje Kipru, ocijenivši da će to naštetiti miru i stabilnosti u regionu Sredozemnog mora.

State Department department ranije je saopštio da je američki državni sekretar Antoni Blinken ukinuo trgovinske zabrane Kipru za fiskalnu 2023. godinu.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslvoa navodi se da će odluka SAD "ojačati stav kiparskih Grka i da će negativno uticati na napore za rješavanje kiparskog problema".

"Ova odluka će dovesti do trke u naoružanju na ostrvu i naškodiće miru i stabilnosti na istoku Sredozemnog mora", ističe se u saopštenju.

Iz turskog Ministarstva vanjskih poslova traže od SAD da ponovo razmotre svoju odluku i da "teže uravnoteženoj politici prema dvije strane na ostrvu".

Kipar je podijeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju poslije državnog udara koji su izvele pristalice ujedinjenja sa Grčkom 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()