Turska je odbila pomoć samo jedne države

Bio spreman tim spasilaca, doktora i bolničara

10.02.2023. 12:46
  • Podijeli:
Turska_zemljotres_foto_AA (8)-63e0c6a1237f4.webp Foto: AA

Turska je danas odbila pomoć Kipra koji ne priznaje kao državu. Ministarstvo vanjskih poslova Kipra priopćilo je da je Turska "ljubazno odbila" njegovu ponudu za spasilački tim koji bi pomogao u naporima potrage, uprkos tome što je isprva prihvatila pomoć. 

Kiparski tim od 15 spasilaca, doktora i bolničara bio je u pripravnosti od srijede.

Hiljade turskih vojnika stacionirane su na otcijepljenom sjeveru kiparskih Turaka od 1974. godine, kada je Turska izvršila invaziju.

Kipar je podijeljen turskom invazijom otoka 20. jula 1974., pet dana nakon vojnog udara u Kipru izvedenog pomoću tada vladajuće vojne hunte u Grčkoj, pri čemu su na vlast došli zagovornici ujedinjenja Kipra i Grčke. Turska je jedina država koja priznaje Tursku Republiku Sjeverni Kipar.

Problem statusa ovog teritorija je kamen spoticanja EU, Grčke i Kipra s jedne i Turske s druge strane.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()