Tunižanima zabranjeno da peru automobile, vodu naređeno da štede

Već četvrtu godinu se bore sa sušama

05.04.2023. 14:55
  • Podijeli:
2023-04-05T104425Z_1673223587_RC2P50AC6HB9_RTRMADP_3_TUNISIA-WATER-DROUGHT-642d54219c781.webp Foto: Reuters

Tunis će prekinuti snabdjevanje vodom građana sedam sati tokom noći kao odgovor na najveću sušu u zemlji u istoriji, saopštila je državna kompanija za distribuciju vode SONEDE.

Ministarstvo poljoprivrede zemlje ranije je uvelo sistem kvota za vodu za piće i zabranilo njenu upotrebu u poljoprivredi do 30. septembra, jer se zemlja bori sa sušom već četvrtu godinu.

SONEDE je u saopštenju naveo da će voda biti isključena svakog dana od 21:00 do 4:00, sa trenutnim stupanjem na snagu.

Mosbah Hlali, njen šef, rekao je da je suša u zemlji bila bez presedana zbog oskudice kiše tokom četiri uzastopne godine, i pozvao Tunižane da razumiju odluku koju pripisuje klimatskim promjenama.

Tunis je zabiljeležio pad kapaciteta brane na oko milijardu kubnih metara, ili 30 odsto maksimalnog, rekao je visoki zvaničnik ministarstva poljoprivrede Hamadi Habib.

Ministarstvo poljoprivrede takođe je zabranilo upotrebu vode za piće za pranje automobila, zalivanje zelenih površina i čišćenje ulica i javnih mesta. Prekršiocima preti novčana kazna i kazna zatvora od šest dana do šest meseci.

Stanovnici su rekli da su tuniske vlasti u poslednje dve nedelje isključivale vodu za piće noću u nekim delovima glavnog grada i drugim gradovima u pokušaju da smanje potrošnju, što je izazvao veliki gnev.

Nova odluka preti da podstakne socijalne tenzije u zemlji čiji ljudi pate od loših javnih usluga, visoke inflacije i slabe ekonomije.

Brana Sidi Salem na sjeveru zemlje, ključni snabdjevač vodom za piće u nekoliko regiona, pala je na samo 16 odsto svog maksimalnog kapaciteta od 580 miliona kubnih metara, pokazuju zvanični podaci.

Žetva žitarica u Tunisu biće "katastrofalna", sa sušom pogođenim žetvom ove godine sa 750.000 tona u 2022. godini, rekao je Rojtersu u četvrtak visoki zvaničnik sindikata farmera Mohamed Rjaibia.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()