Svjetski čelnici stižu na godišnjicu Dana D. Dolazi Zelenski, Putin nije pozvan

Glavna komemoracija održat će se na plaži Saint-Laurent-sur-Mer, poznatoj kao Omaha Beach

06.06.2024. 08:52
  • Podijeli:
emmanuel macron reuters-66615793bc563.webp Foto: Reuters

Na memorijalnim događanjima povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji tokom Drugog svjetskog rata, koji se održavaju u Francuskoj, očekuje se prisustvo svjetskih čelnika s obje strana Atlantika.

Dolazak savezničkih snaga na tlo Francuske označio je početak uspješne kampanje za oslobađanje Evrope od nacističke Njemačke.

Među čelnicima visokog ranga bit će američki predsjednik Joe Biden, koji je stigao u Francusku jučer. Očekuje se da će prisustvovati i francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kao i britanski kralj Charles III. i članovi nizozemske kraljevske porodice.

Primjetna će biti odsutnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji ove godine nije pozvan na komemoraciju budući da se našao u međunarodnoj izolaciji nakon što je naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Savezničke trupe iskrcale su se na obalu sjeverne Francuske 6. juna 1944., označivši uvod u oslobađanje Francuske i zapadne Evrope od nacističke vlasti. Operacija Neptun, službeni kodni naziv iskrcavanja u Normandiji, označila je prekretnicu u ratu. Dan D također će se pamtiti po desetinama hiljada izgubljenih života kada su se saveznički vojnici pošto su se iskrcali na obalu suočili sa žestokim njemačkim otporom.

Više od 150.000 vojnika otisnulo se na ovaj dan prije 80 godina na sjever Francuske iz Portsmoutha u Velikoj Britaniji. Savezničke snage na Dan D sastojale su se uglavnom od trupa iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kanade, Poljske i Francuske. Glavna komemoracija održat će se na plaži Saint-Laurent-sur-Mer, poznatoj kao Omaha Beach.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()