Stižu osude sporazuma Sjeverne Koreje i Rusije, američki nosač aviona u Južnoj Koreji

USS Theodore Roosevelt na nuklearni pogon pristao je u subotu u luci Busan uoči trilateralnih vježbi s Južnom Korejom i Japanom u vodama u blizini poluotoka

24.06.2024. 06:15
  • Podijeli:
vladimir putin, kim džong un - 19 jun 2024 - foto Reuters-6672ba37d4b8e.webp Foto: Reuters

Nosač aviona američke mornarice stigao je u Južnu Koreju radi demonstracije sile dok su Washington, Seoul i Tokio u ponedjeljak objavili zajedničku izjavu u kojoj osuđuju produbljivanje vojnih veza između Sjeverne Koreje i Rusije, javio je CNN.

USS Theodore Roosevelt na nuklearni pogon pristao je u subotu u luci Busan uoči trilateralnih vježbi s Južnom Korejom i Japanom u vodama u blizini poluotoka.

Putinova posjeta Sjeveru

Vježbe Freedom Edge rezultat su sporazuma koji su sklopili šefovi odbrane SAD, Južne Koreje i Japana prije nego što je ruski lider Vladimir Putin prošle sedmice otputovao u Pjongjang. Ali snažno sročena zajednička izjava koju su tri partnera objavila u ponedjeljak pokazuje ozbiljnost s kojom gledaju na novo “strateško partnerstvo” između Sjeverne Koreje i Rusije napravljeno tokom Putinovog putovanja.

Osim što je potpisao odbrambeni sporazum s Kim Jong Unom, Putin je također povezao sigurnost na Korejskom poluostrvu s ruskom invazijom na Ukrajinu, prijeteći da će naoružati Sjevernu Koreju ako Južna Koreja pruži vojnu pomoć Kijevu.

SAD, Južna Koreja i Japan “najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između DNRK i Rusije”, navodi se u zajedničkom saopćenju, koristeći akronim za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, službeni naziv Sjeverne Koreje.

Produbljene veze između Moskve i Pjongjanga i pakt o međusobnoj odbrani „trebalo bi ozbiljno zabrinuti svakoga kome je u interesu da održi mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu, podržava globalni režim neširenja i podržava narod Ukrajine dok brani slobodu i nezavisnost protiv ruske brutalne agresije – navodi se u saopćenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()