Sjevernokorejski baloni puni smeća izazvali su zatvaranje aerodroma u Seulu

Novi vid "rata"

28.06.2024. 20:23
  • Podijeli:
koreja smece reuters-667ef46db9d46.webp Foto: Reuters

Saobračaj na južnokorejskom međunarodnom aerodromu Incheon prekinut je na oko tri sata zbog balona napunjenih otpadom, koje je lansirala Sjeverna Koreja, rekao je portparol aerodroma.

Jedan balon sletio je na pistu u blizini putničkog terminala dva, a tri piste u Incheonu su privremeno zatvorene u srijedu, rekao je portparol.

Sjeverna Koreja je od kraja maja puštala balone koji nose smeće u Južnu Koreju, a stotine su sletjele u tu državu.

Nekoliko balona primećeno je na i oko granica aerodroma, rekao je portparol, dodajući da ovo nije prvi put da su operacije na aerodromu – koji je oko 40 kilometara od granice sa Severnom Korejom – prekinute zbog balona.

Do smetnji u domaćim i međunarodnim letovima došlo je u srijedu između 1.46 i 4.44 ujutro, a piste su ponovo otvorene od tada, saopćila je Incheon International Airport korporacija.

Obim leta u to doba dana je obično mali. FlightRadar24 je pokazao da je osam pristiglih teretnih i putničkih letova preusmjereno na južnokorejske aerodrome Cheongju ili Jeju za to vrijeme, a teretni avion China Cargo iz Šangaja preusmjeren je u Yantai, Kina.

Još nekoliko slijetanja je odgođeno, a polasci su kasnili nekoliko sati, tvrdi Guardian.

Sjeverna Koreja je rekla da su baloni odmazda za propagandnu kampanju prebjeglih sjevernokorejskih državljana i aktivista u Južnu Koreju koji redovno šalju balone s hranom, lijekovima, novcem i letcima u kojima kritiziraju čelnike Sjeverne Koreje.

Među predmetima koje su nosili sjevernokorejski baloni nalazili su se novinski članci sa likovima Hello Kitty, poderana odjeća i zemlja koja sadrži tragove ljudskog izmeta i parazita, saopćila je Južna Koreja.

Južnokorejska vojska je u srijedu saopćila da je oko 100 balona palo na zemlju između utorka i srijede, uglavnom u glavnom gradu Seulu i okolnoj provinciji Gyeonggi. Većina je nosila samo komadiće papira.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()